Skip to main content
Radnici u fabrikama

Povećana produktivnost i zadovoljstvo radnika: Radno vreme u Srbiji da se SMANJI na ŠEST SATI

Foto: Profimedia
Po uzoru na Švedsku

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) smatra da u Srbiji radno vreme treba da se skrati sa osam na šest sati, po uzoru na Švedsku i najavljuje da će takav predlog izmena Zakona o radu uputiti Skupštini Srbije.

- Kraljevina Švedska je zakonom skratila radno vreme radnika sa osam na šest sati i takav primer bi trebalo da sledi i Srbija - navodi POKS u saopštenju.

Oni napominju da je u Švedskoj produktivnost povećana, ali i zadovoljstvo radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana. Dodaju da je time smanjen i broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge povećan.

- Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam. U razgovorima sa predstavnicima švedske ambasade, dobio sam potvrdu da je ova kraljevina spremna da prenese svoja iskustva našoj zemlji u implementaciji ovog zakona, što je za Srbiju dragoceno - izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

POKS
POKS
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

POKS podseća i da su u Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd