fbpx
Skip to main content
Drugarice na putu

Radite trenutno ili planirate posao u inostranstvu? Ova tri saveta će vam olakšati život van zemlje!

Foto: Profimedia
Stanovnici Balkana se sve češće odlučuju za ovaj korak

Radite trenutno ili planirate posao u inostranstvu? Ova tri saveta će vam olakšati život van zemlje!

Nije tajna da su plate u inostranstvu veće, a još kad na to dodamo da odlazak iz zemlje može da predstavlja novo iskustvo, nova poznanstva i mnogobrojne prilike, očigledno je zašto se stanovnici Balkana sve češće odlučuju za taj korak.

Srbi BEZ OVOGA ne mogu da žive: Ovaj momak ZARAĐUJE MILIONE proizvodeći HRANU koju mi obožavamo (FOTO)

Ispravan potez ili greška veka? Zašto je Turska bacila fatvu na bitkoin?

Ukoliko se prvi put spremate na ovaj poduhvat ili ste već bili i želite ponovo, sledeći saveti će vam olakšati put i život van naših granica.

1. Planiranje

Nije bitno da li želite da budete konobar na severu, čuvar plaža na zapadu, recepcioner na kruzeru ili stjuart na nebu, za ova i mnoga druga zanimanja, postoje specijalizovane grupe na društvenoj mrežiFejsbuk,gde možete naći sve odgovore na vaša pitanja, kao i mnogobrojne savete i iskustva ljudi. U tim grupama se možete i informisati o dobrim agencijama za zapošljavanje u inostranstvu i iskustvima drugih.

Na primer, ukoliko želite da radite "na nebu" ovo je grupa za vas:

https://www.facebook.com/groups/187447324607909/

Ili pak ako vas privlače okeani, reke i mora, pogledajte:

https://www.facebook.com/groups/PosaoNaBroduForum/about/

Kroz ove grupe, pre samog puta, možete upoznati ljude koji žele da idu na istu destinaciju, pa možda tako pronađete i saputnika.

Unutrašnjost aviona
Foto: Profimedia

2. Provera

Potrudite se da pre odlaska obavite sve neophodne provere poslodavca koji vas zapošljava. Ne potpisujte ugovore na crno, jer time dajete svu moć poslodavcu koji može zloupotrebiti situaciju i bez vašeg odobrenja jednostrano izmeniti uslove ugovora. Takođe, može vam dati otkaz bez isplate zarađenih plata, deportovati vas i dovesti u mnoštvo drugih neprijatnih situacija.

Ako posao nađete preko agencije obavezno se obratite vašem supervizoru, koji ima dužnost da spreči ovakva neprijatna iskustva i pruži vam zaštitu. Ukoliko ste se odlučili da idete samostalno, rad na crno i sve nepravilnosti sa kojima se susrećete prijavite nadležnim organima. Ne prihvatajte nesigurne poslove, sigurno ćete naći novu priliku koja vas neće dovesti u bilo kakav vid rizika.

razgovor za posao
Foto: Profimedia/ilustracija

Zato proverite dobro kod koga se zapošljavate jer, kao što kažu kod nasdvaput meri, jednom seci.

3. Slanje novca u Srbiju

S obzirom na količinu novca koju zaradite, morate da isplanirate kako ćete taj novac da čuvate.

šalter banke
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukoliko odlučite da novac šaljete kući, svojoj porodici ili prijateljima, a ne želite da vam pola plate ode na proviziju, informišite se o kompanijama koje su specijalizovane za transfere novca. Jedna od njih je i Ria Money Transfer, čije su usluge slanja novca na raspolaganju korisnicima u više od 150 zemalja sveta na preko 320 hiljada lokacija. U Srbiji novac možete primiti u svim poslovnicama AIK Banke, Banke Poštanske Štedionice i menjačnicama širom zemlje na više od 230 lokacija. Procedura je veoma jednostavna - uz lični dokument popunite zahtev, izvršite uplatu i primaocu pošaljete PIN. Novac je brzo na raspolaganju bez dodatnih troškova za primaoca.

Planirajte putovanje, proverite poslodavca i ne zaboravite da nešto i uštedite!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
16 Beograd