Skip to main content
Radnici u fabrici

Radnici u Nemačkoj izlaze na ulice: Traže veće plate i smanjenje broja radnih sati

Foto: Profimedia/ilustracija
Hiljade fabričkih radnika u Nemačkoj održavaju kratkotrajne štrajkove upozorenja kako bi pojačali pritisak na poslodavce

to u trenutku kada su počeli pregovori o novom sporazumu o radu. Glavni sindikat radnika industrije metala u Nemačkoj, IG Metal, saopštio je da je pozvao na obustavu rada širom zemlje jer traži povećanje plata od šest odsto za oko 3,9 miliona radnika, prenosi AP.

Od ova TRI posla u Srbiji možete zaraditi mnogo novca uz minimalno ulaganje

Taj sindikat, takođe, traži da se zaposlenima pruži mogućnost da smanje broj radnih sati sa 35 na 28 sati sedmično, tokom perioda do dve godine, sa garancijom da se mogu vratiti na regularno radno vreme. Poslodavci, s druge strane, nude povećanje plata od dva odsto i traže pravo da pregovaraju sa zaposlenima o eventualnom produženju radnog vremena.

Rus hoće da gradi najluksuzniji hotel na Jadranu, a Hrvati mu ne daju

Sindikat tokom ove nedelje nakratko obustavlja rad, a predsednik te radničke organizacije Jerg Hofman upozorava da bi razmere štrajkova mogle i da se povećaju ukoliko se do kraja meseca ne postigne napredak, navodi nemačka agencija.

radnici
Foto: Profimedia/ilustracija

Pritisak radnika dolazi u trenutku kada je objavljeno da je ekonomija zemlje zabeležila najveću stopu rasta u šest godina. Nemačka ekonomija porasla je za 2,2 odsto u 2017. godini, što je najveća stopa rasta u šest godina i blago poboljšanje u odnosu na 2016. godinu.

To su pokazali preliminarni podaci nemačke Kancelarije za statistiku, dok su ekonomisti koje je anketirao Rojters predvidjali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,4 odsto, posle stope rasta od 1,9 odsto iz 2016. godine, prenosi agencija Rojters.

Prema desezoniranim podacima, BDP Nemačke je prošle godine porastao po stopi od 2,5 odsto, saopštila je Kancelarija za statistiku.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd