Skip to main content
Hofburg palata, Beč

Sezonski radnici HRLE u Austriju: Plata 3.500 evra, smeštaj i hrana BESPLATNI, a evo koja zanimanje traže

Foto: Profimedia
Veliki broj sezonskih radnika s hrvatske strane Jadranskog mora uskoro odlazi raditi u Austriju kojoj nedostaje blizu 30.000 radnika u ugostiteljstvu. Austrijska skijališta u deficitu su s radnom snagom i primaju sve od kuvara i konobara do masera i kozmetičarki, a plate se kreću do 3.500 evra, uz brojne pogodnosti kao što su besplatna hrana, smeštaj te isplata 13. i 14. plate.

Uslovi su dobro poznavanje nemačkog jezika, moraju biti kvalifikovani te imati iskustva u hotelima s 4 i 5 zvezdica, piše Index.hr.

Iako radnici iz Hrvatske još uvek nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada (sve do 1. januara 2020. godine), radne dozvole izdaju se poprilično brzo, pogotovo za sektor turizma i ugostiteljstva jer im, kako smo već naveli, nedostaje radne snage.

A da pronađu posao u Austriji, Hrvatima pomaže agencija Euro Career iz Pule, koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju ugostiteljskih radnika u toj zemlji.

SVAKOM RADNIKU PO 350 EVRA JEDNOKRATNE POMOĆI: Ako radite u ovim preduzećima u Srbiji napunićete džepove

Vlasnica agencije Aleksandra Bertelt je otkrila što je sve potrebno za posao u Austriji te kakvi su tamošnji uslovi rada.

Radi se šest dana u sedmici

- Radna sedmica na austrijskim skijalištima traje 6 dana, a radi se po 9 sati na dan. Često se radi i više, ali za taj su rad zaposleni dobro plaćeni. Ili im se plaća prekovremeno, ili im se to kompenzuje slobodnim danima - rekla je Aleksandra Bertelt.

Što se tiče plate, kaže kako se one razlikuju po profesiji i hijerarhiji.

Na primer, najveće plate imaju šefovi kuhinje koji mesečno zarađuju do 3.500 eura, ali to moraju biti vrhunski kuvari s Michelinovom zvezdicom, dok ostali kuvari u proseku zarade oko 1.800 evra. Plate konobara kreću se od 1.650 do 2.200 evra (najveću ima šef sale), dok pomoćno osoblje u kuhinji i sobari imaju platu 1.600 eura, a recepcionisti i maseri 1.500 eura.

- Plaćen im je i smeštaj (u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama), imaju tri obroka dnevno te 13. i 14. plaću proporcionalno odrađenim mjesecima, što se nazivaju zapravo božićnicom i naknadom za godišnji. Ako je, recimo, konobar koji ima 1.650 evra mjesečnu platu, radio celu godinu, on će u januaru dobiti dve pune plate te tokom godine još jednu dodatnu kao naknadu za godišnji. Oni koji su radili samo sezonu, npr. četiri meseca, dobiće manje - rekla je Bertelt.

Nemci spremaju zakon čije će posledice osetiti Balkan?

U četiri godine odbili izdati samo jednu radnu dozvolu

Za rad u Austriji potrebno je tražiti radnu dozvolu. Austrijski zavod za zapošljavanje, kaže Bertlet, prvo proverava postoji li u njihovoj bazi neko ko odgovara profilu radnika koji traži radnu dozvolu, a ako nemaju nikoga u bazi, onda se radna dozvola odobrava.

U četiri godine, koliko agencija Euro Career radi, imali su samo jedan slučaj da je odbijena radna dozvola, i to za konobara koji je trebao odraditi letnju sezonu u Salzburgu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd