Skip to main content
gradilište

SIVA EKONOMIJA CVETA NA GRADILIŠTU: Evo zašto je među građevincima najveći broj radnika na crno

Foto: Profimedia/ilustracija
Državna kampanja protiv ove pošasti rezultirala prilivom 2,5 milona evra u republički budžet

Najviše radnika radi na crno u građevinarstvu, trgovini, advokaturi i ugostiteljstvu, pokazala je anketa među privrednicima koju je uradila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ključne uzroke pojave sive ekonomije privrednici vide u visokim porezima u doprinosima na zarade i parafiskalnim nametima. Takođe, većina predstavnika preduzeća ističe da su opšti uslovi poslovanja u Srbiji loši ili osrednji.

poslovanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema oceni privrede, glavni razlog što neregistrovane firme uspevaju da posluju nesmetano van zakona jesu korupcija i nejasna nadležnost inspektora, nedovoljni kapaciteti države, politička zaštita i neadekvatna kaznena politika.

NAČELNICA INSPEKTORATA ZA RAD: Građevinski radnici najviše stradaju na poslu

Ovo istraživanje pokazalo je da oko 61 odsto anketiranih ne bi prijavilo nelojalnu konkurenciju, jer smatra da je kontrola poštovanja zakona iskjučivo posao države.

- Privrednici smatraju da nije njihov posao da prijavljuju firme koje neregularno rade, nego da to treba da obavi država, za šta se izjasnilo 40 odsto anketiranih. Oko 24 odsto njih ne veruje da bi prijavljivanje imalo ikakvog efekta - navode iz NALED-a.

VESIĆ: Grad nudi reprogram dugova za uređenje građevinskog zemljišta!

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović istakao je da kampanja protiv sive ekonomije i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" već daju efekte.

Željko Ožegović
Foto: Media Centar

- Do sada je poslato 2,8 miliona koverata što je oko 28 miliona računa, a to je u budžet Srbije već donelo 2,5 miliona evra - precizirao je on.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd