Skip to main content
posao

Srbi MASOVNO odlaze u Slovačku: Zarade na plantažama voća 1000 EVRA, ali ipak OPREZ!

Foto: Profimedia/ilustracija
Opšta pomama

Potencijalnim radnicima u nekoliko gradova zapadne Slovačke navodno su zagarantovani i besplattni smeštaj i prevoz do voćnjaka, kao i jedan obrok, uz doplatu od evro i po. Prevoz iz Beograda, uz uslugu organizatora putovanja, košta 70 evra.

Problem je što se u oglasima, osim mobilnog telefona za kontakt i imena operatera, ne navodi naziv agencije koja posreduje pri zapošljavanju sezonaca u Slovačkoj. U Ministarstvu za rad i zapošljavanje rekli su da u Srbiji poslove zapošljavanja mogu da obavljaju samo Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije koje imaju dozvole za rad. Njihov spisak, kako kažu, objavljen je na sajtu ovog ministarstva.

Prema podacima koje nam dostavljaju agencije, do sada nije bilo zvaničnog posredovanja za rad na plantažama u Slovačkoj. Ali nije bilo ni prijava u vezi s eventualnim problemima pri odlasku naših državljana u tu zemlju – navode u ministarstvu.

POSLA U SRBIJI IMA BUKVALNO ZA SVE: Ko god hoće može da radi, PLATA I DO 70.000 RSD

tezga sa voćem
tezga sa voćem
Foto: Profimedia

Savetuju građane koji se, posredstvom agencija, zapošljavaju u inostranstvu da budu obazrivi i provere nekoliko važnih stvari. Na prvom mestu da li je agencija registovana za posredovanje, kao i da li je u ugovoru koji potpisuju obezbeđena zaštita propisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

- Da bismo sprečili prevare, preporučujemo građanima da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kao i da ne koriste usluge agencija koje nisu dobile dozvolu za rad – ističe se u odgovoru ministarstva.

PRIČA ZBOG KOJE FEJS GORI: Pomogao je mladiću sa Kosova, a onda se ŠOKIRAO!

Borovnice
Borovnice
Foto: Profimedia

Međutim, posrednici koji su dali ovaj oglas u Srbiji kažu da je iz naše zemlje ove godine u Slovačku otišlo oko 300 ljudi, i to uglavnom oni koji su na plantažama radili i prošle godine. Na pitanje kako potencijalni radnici mogu da budu sigurni da neće biti prevareni kada stignu na odredište, kažu da oni rade za privatne plantaže iz Slovačke koje potražuju radnike i da do sada nikakvih zamerki nije bilo. Nisu konkretno odgovorili za koju agenciju rade.

- Dobijamo ponude preko slovačkih agencija za oglašavanje poslova. Jagode se pakuju direktno u ambalažu koja se izvozi, na primer, u Japan. Radnici kažu da je sve kompijuterizovano kad je o merenju voća reč i do sada se niko nije žalio da mu plata nije isplaćena – rekla je jedna posrednica.

POMAMA ZA SEZONSKIM RADNICIMA U SRBIJI: Malinari traže radnike i plaćaju DOBRE DNEVNICE

Indija
Indija
Foto: Profimedia/ilustracija

Prošle godine Slovaci su zbog problema sa isplatom plata i osiguranja radnicima iz drugih država (a posebno iz Srbije) doneli zakon koji je pojednostavio proceduru izdavanja radnih dozvola i uredio taj deo tržišta. Tako se od zainteresovanih sezonaca, prema tekstu oglasa sada traže samo diploma o završenoj osnovnoj školi overena u sudu i fotokopija pasoša. Tvrde da im se takozvane ID kartice izdaju po dolasku u zemlju i da im je osiguranje obezbeđeno.

Početkom prošle godine objavljeno je da sezonski radnici iz drugih država više ne moraju da traže dozvolu prelaznog boravka i mogu da rade 90 dana na osnovu radne dozvole koju slovačke službe izdaju u roku od 15 dana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd