fbpx
Skip to main content
Hrvatska, Jadran

PLATA I DO 2.000 EVRA: Hrvatska traži sezonske radnike iz Srbije

Foto: Profimedia
Nema nikakvih prepreka

Hrvati su ostali bez domaćih sezonskih radnika, koji su otišli u zemlje Evropske unije, pa sada zovu komšije, a pored radnika iz Bosne i Hercegovine, sada traže one iz Srbije. 

Procenjuje se da će Hrvatska ove godine imati oko 70.000 praznih sezonskih radnih mesta, najviše na primorju, gde će prosečno moći da zaradi od 500 do 2000 evra. Vlada Hrvatske  na početku godine već je odobrila kvote za 21.200 sezonskih radnika iz inostranstva, a iz Srbije radnu dozvolu za sada može da dobije 5.000 ljudi. 

More u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Međutim, u našim agencijama za zapošljavanje kažu da preduzetnici u Hrvatskoj  pritiskaju svoju vladu da donese odluku da neograničen broj srpskih državljana može da dođe u ovoj sezoni. Tako će naši građani od ove godine mnogo lakše moći da konkurišu za posao i za to im neće kao ranije biti potrebni hrvatski ili neki od pasoša EU. Do sada je godišnje, po procenama agencija za zapošljavanje, iz Srbije na Hrvatsko primorje odlazilo da radi nekoliko hiljada ljudi. 

- Najviše zarade konobari, ako ne računamo kuvare koji su svuda dobro plaćeni. Ali mi se i naradimo. Često su dvokratne smene, prosečno se radi 12, a nekad i 14 sati. Dakle, dođeš ujutru, pa po podne četiri sata pauze i onda opet naveče u noć. Slobodan je obično jedan dan u nedelji. Najbolji bakšiši su u diskotekama i restoranima - priča Miloš iz Novog Sada koji već četiri godine odlazi da radi u Poreč. 

Hrvati, Hrvatska
Foto: Profimedia

U pet meseci sezone, od maja do oktobra, kako tvrdi, kući donese 5000 evra. Prosečna plata u restoranima ili hotelima za konobare je od 600 do 800 evra, smeštaj je gotovo uvek obezbeđe, kao i hrana, a od bakšiša može da se zaradi još jedna plata mesečno. Najmanje su plaćene sobarice i radnici u vešeraju, oko 500 evra. Slično dobijaju i zaposleni u prodavnicama i skladištima. Najlakše posao dobijaju kuvari, koji mesečno mogu da zarade od 1200 do 2000 evra. Tražen je i posao radnika obezbeđenja. 

- Čuvam noću jednu plažu u blizini Dubrovnika već tri sezone. Plata je 700 evra, a plaćeni su mi hrana i smeštaj. Pošto imam slobodan vikend, poslednje dve godine ga iskoristim tako da radim u obezbeđivanju noćnih klubova u okolini. Tu za jedno veče mogu da zaradim od 40 do 70 evra, kako pogodim. Ali je posao dosta naporan jer stalno radiš sa pijanim gostima - kaže Zlatko Ajdinović iz Bačke Palanke. 

Najčešće se radi od 1. aprila do 10. oktobra. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd