fbpx
Skip to main content
radnici, pruga, Čortanovci

SRBIJA SMANJILA NEZAPOSLENOST: Skoro tri miliona zaposlenih

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Anketa o radnoj snazi pokazala pozitivne pomake u zapošljavanju

U trećem kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je preko 2,93 miliona ljudi, dok je broj nezaposlenih bio 292 hiljade, objavio je danas u Anketi o radnoj snazi Republički zavod za statistiku.

KORONA SLOMILA ZAPOSLENE ŽENE: Obaveze, neizvesnost, strah...

KORONA SLOMILA ZAPOSLENE ŽENE: Obaveze, neizvesnost, strah...

AIK BANKA NAJBOLJA KOMERCIJALNA BANKA U SRBIJI: Liderska pozicija na bankarskom tržištu

AIK BANKA NAJBOLJA KOMERCIJALNA BANKA U SRBIJI: Liderska pozicija na bankarskom tržištu

ZLATIBOR ĆE ZASIJATI U POTPUNO NOVOM RUHU: Poznato jezero u Srbiji dobija svoju fontanu

ZLATIBOR ĆE ZASIJATI U POTPUNO NOVOM RUHU: Poznato jezero u Srbiji dobija svoju fontanu

Stopa zaposlenosti za ovaj period iznosi 49,9 procenata, a stopa nezaposlenosti 9,0%.

U odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih manji je za 5,3 procenta, dok je ukupan broj zaposlenih smanjen za 2,1 hiljadu što je 0,1%.

Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja neformalne zaposlenosti za 42,9 hiljade lica i povećanja formalne zaposlenosti za 40,7 hiljada, navodi RZS.

Broj zaposlenih žena porastao je za 17,6 hiljada, dok je broj zaposlenih muškaraca smanjen za 19,7 hiljada.

Porastao broj zaposlenih sa srednjim i visokim obrazovanjem

Pad zaposlenosti zabeležen je kod lica sa osnovnim nivoom obrazovanja (-20,4 hiljade), dok je broj zaposlenih sa srednjim i visokim nivoom obrazovanja veći za 24,9 hiljada.

RZS navodi da je najveći rast zaposlenosti od 4,9 hiljada lica, praćen najvećim smanjenjem nezaposlenosti za 8,4 hiljade - zabeležen u Vojvodine.

U Regionu Južne i Istočne Srbije došlo je do najvećeg smanjenja broja zaposlenih za 8,7 hiljada, dok je povećanje broja nezaposlenih zabeleženo jedino u Beogradskom regionu i to za 1,4 hiljade lica.

Do smanjenja nezaposlenosti došlo je kod žena, dok je broj nezaposlenih muškaraca neznatno povecćan, a nezaposlenost je najviše smanjena u starosnoj grupi od 35 do 44 godina, navodi RZS.

U poređenju sa prethodnim kvartalom 2020. godine kod stanovništva starog 15 i više godina došlo je do povećanja zaposlenosti za 92,4 hiljade lica i nezaposlenosti 69,2 hiljade i smanjenja neaktivnosti.

Najveci rast zaposlenosti zabeležen je u sektoru delatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, i u građevinarstvu, a regionalno zaposlenost je najviše porasla u Vojvodini.

U trecem kvartalu 2020. godine s posla je odsustvovalo 6,2 procenata zaposlenih, što je za 5,2 posto manje u odnosu na drug kvartal.

Tokom trećeg kvartala odsustvo s posla zbog smanjenog obima posla iz tehničkih ili ekonomskih razloga smanjeno je skoro deset puta u odnosu na prethodni kvartal kada je iznosilo više od 200.000 ljudi.

U odnosu na isti period prošle godine broj zaposlenih koji su bili odsutni s posla zbog godišnjeg odmora značajno je smanjen u trećem kvartalu 2020. godine a skoro 100.000 zaposlenih manje koristilo je godišnji odmor.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd