Skip to main content
Zastava Srbije

Država izdvaja još više novca za RAZVOJ INOVACIJA

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija, izjavio je ministar zadužen za inovacije Nenad Popović.

Na nedavnom otvaranju konferencije “The Economist: Svet u 2019”, Popović je rekao da Srbija prati procese u Evropi i svoju razvojnu politiku usmerava u pravcu izgradnje pametne industrije koja će stvarati novu vrednost na globalnom trižstu.

Radnici iz EU zaobilaze Hrvatsku

Popović je rakao da smo videli začetak takve industrijske proizvodnje u Kragujevcu gde će se proizvoditi šinska vozila za ceo svet u partnerstvu sa Simensom, jednom od najrenomiranijih nemačkih i svetskih kompanija. 

- To je odličan spoj srpskog inženjerskog potencijala, sjajnih uslova za investicije koje omogućava naša vlada i tehnološkog znanja koje će Simens doneti u Srbiju - rekao je Popović i naveo da treba da budemo zadovoljni jer imamo više radnih mesta, posebno onih "pametnih" u visokotehnološkom sektoru. 

Istakao je da Srbija ima moćan obrazovni resurs, budući da su inženjeri motor svake industrije, te da je po tom pitanju vrlo optimističan. 

- Neću pogrešiti ako kažem da je Srbija vodeća inženjerska sila na Balkanu - rekao je Popović i poručio da zato Srbija svoje razvojne programe usmerava ka industriji znanja, inovacijama i inovacionom preduzetništvu. 

Naveo je da je budućnost Srbije u vestačkoj inteligenciji, robotici i digitalizovanoj proizvodnji, te da Srbija inovacije razume kao ekonomsku kategoriju. 

Najavio je da će u 2019. biti nastavljeno sprovođenje programa za razvoj inovacija i podizanja inovacionih kapaciteta srpske privrede i društva, te da budžet za iduću godinu predviđa rast izdvajanja za razvoj navrednije resursa, a to je znanje. 

inženjer
Foto: Profimedia/ilustracija

- Nastavljamo sa izgradnjom inovacionih i naučno-tehnoloskih partkova u Novom Sadu i Nišu, kao i industrijskog parka u Borči - kaže Popović. 

Naveo je i da će biti nastvaljen program izgradnje regionalnih startap centara jer je namera da se pruže jednake šanse za razvoj mladih na čitavoj teritoriji Srbije, kao i podrška razvoju ženskog inovacionog preduzetništva. 

Kako da postanete PROGRAMER? Potrebno vam je OVIH ŠEST stavki!

Istakao je da je Vlada Srbije odlučna da sve svoje resurse usmeri ka pametnoj industrijializaciji, te da je u oblasti inovacija spremna za saradnju sa međunarodni partnerima, sa SAD, Rusijom, Kinom, Izraelom i svim drugim zemljama koje su spremne da sa Srbijom dele inovativna znanja

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd