Skip to main content
dinar

Srbiju čekaju velike izmene: Prvi dan 2019. donosi novi sistem plata

Foto: Profimedia/ilustracija
Traga se za najboljim rešenjem kako bi se vrednovala specifičnost posla, a ne samo stručna sprema

Ružić je istakao da će od 1. januara 2019. svi zaposleni u javnoj upravi preći na jednu jedinstvenu osnovicu, dok će s predlogom koeficijenata koji će određivati iznose plata za radna mesta izaći krajem ovog meseca.

Naglasio je da se traga za najboljim rešenjem kako bi se vrednovala specifičnost posla, a ne samo stručna sprema. 

Na sastanku su učestvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, sa Ljubisavom Orbovićem i Zoranom Stojiljkovićem na čelu. 

Sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti sa dosadašnjom praksom redovnih, konstruktivnih i otvorenih razgovora kako bi se došlo do najboljeg i održivog rešenja, kako za zaposlene u javnoj upravi, tako i za državu u pogledu politike upravljanja kadrovskim i finansijskim kapacitetima. 

Ružić je ponovio da reforma ima za cilj da stvori pravičan, transparentan i upravljiv sistem u kome se zna ko, koliko, za koji posao treba da zarađuje, koji će, u konačnom, dovesti do veće motivacije zaposlenih koji su ključni za usluge koje pružamo građanima, bilo da je reč o zdravlju, obrazovanju, kulturi, socijali, sportu ili administrativnim uslugama. 

- Izuzetno nam je stalo da sagledamo, ne samo koju stručnu spremu ko ima, već i da li se zaposleni susreće sa određenim rizicima na poslu, većim odgovornostima i slično, kako bismo na najbolji način, u saradnji sa resornim ministarstvima i sindikatima, odredili i adekvatnu poziciju - rekao je Ružić. 

Orbović je izrazio nadu da je kvalitetno rešenje blizu i da ga ne treba ugroziti. 

- Napravljen je vidljiv pomak kako u dijalogu, tako i u određenoj brizi Vlade Srbije za najpotcenjenije zaposlene u upravi - rekao je on i istakao hitnost u traženju rešenja kako bi se ti zaposleni i zadržali u upravi i nastavili da brinu o obrazovanju, zdravlju i drugim potrebama naših građana, navodi se u saopštenju Minisatrstva. 

Stojiljković je kazao da je bilo mnogo nerazumevanja u prethodnom periodu na ovu temu, te je stoga važno da se podstiče na dalji dijalog. 

On je istakao da je sada bitno da nadležna ministarstva nastave razgovore sa sindikatima, kako bi se rešili svi zahtevi izneti u poslednje vreme, a održivo sistemsko rešenje iznedrilo.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd