fbpx
Skip to main content
Sarma

STIŽE SARMA ZA TRAMPA: Srpski kiseli kupus i ajvar idu za Ameriku

Foto: Profimedia
Vrata novog tržišta po prvi put otvara kiseli kupus na tri načina, u glavicama, kao list za sarmu i ribanac.

Svi oni koji se u Srbiji bave povrtarstvom, posebno preradom i konzerviranjem voća i povrća, imaju osiguran plasman proizvoda na tržište Amerike i Kanade.

U mestu Zablaća, meštani masovno proizvode povrtarske kulture, poput kornišona i paprike, koje godinama završavaju na policama Kanade, nedavno su počeli da izvoze i kupus za američke potrošače. 

Što kraći period od njive do tegle presudan je u preradi i konzerviranju, pa više od 200 kooperanata sa prostora zapadne Srbije snabdeva fabriku kojoj je primarna proizvodnja zimnicekoja osim slatkog programa podrazumeva i kiseli, počev od najprodavanijih kornišona, paprike, mešane salate, turšije i feferona.

Selo
Foto: Profimedia/ilustracija

Ipak, vrata novog tržišta prvi put otvara kiseli kupus na tri načina, u glavicama, kao list za sarmu i ribanac.

Zastupnik američke firme Despot Krdžić rekao je da je cilj celokupnog izvoza da se mali proizvođači uključe na velika tržišta, kako bi dobili šansu.

Tako će kupus iz Vranića biti distribuiran u Čikago, Njujork i okolini, gde ima najviše ljudi iz ovih krajeva čiji ukusi se nisu promenili.

Slatki program poput džemova, marmelada, kremova i slatkog, upotpunjuju i čokoladirane suve šljive koje su za sada dostupne na domaćem tržistu, dok čuveni ajvar sve više osvaja srca potrošača širom sveta.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd