fbpx
Skip to main content
Radnici u fabrici

Šveđani zainteresovani za gradnju fabrike u Lebanu, posao za 600 ljudi

Foto: Profimedia/ilustracija
Pogon bi trebalo da se gradi na površini od 5.000 kvadratnih metara

Švedska kompanija "Rimaster" zainteresovana je da izgradi fabriku kablova za automobilsku industriju u Lebanu i zaposli 600 radnika.

Na sastanku sa potencijalnim partnerima iz Švedske koji su zainteresovani za ulaganje u toj opštini, rečeno je da bi pogon trebalo da se gradi na površini od 5.000 kvadratnih metara u selu Bošnjace. 

- U pitanju je kompanija ''Rimaster'', zainteresovani su da sagrade jednu fabriku, ukoliko im odgovaraju uslovi koje smo im ponudili kao lokalna samouprava - kaže predsednik Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović. 

Jović dodaje da je plan da se u početku zaposli 300, a u narednim godinama, još toliko radnika. 

fabrika
Foto: Profimedia

Kompanija "Rimaster" bi u naredna dva meseca trebalo da odluči hoće li u Bošnjacu graditi fabriku. 

Prema Jovićevim rečima, lokalna samouprava im je ponudila da u prvoj godini budu oslobođeni plaćana poreza i lokalnih taksi kao i da im se ustupi državno zemljište u Bošnjacu pored puta M9. 

Inače, krajem prošle godine u Lebanu je otvorena turska fabrika za proizvodnju prediva "LebanTeks", a koja je smeštena u rekonstruisanim halama nekadašnjeg tekstilnog preduzeća "Eksportekst", na 12.700 metara kvadratnih. 

U fabrici trenutno radi 130 ljudi, a kada bude proradila punim kapacitetom dnevno će prerađivati oko 15 tona vunice, a prema najavama investitora, zapošljavaće 350 radnika.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd