fbpx
Skip to main content
Kanada

TOMISLAVOVA PRIČA: Odbili mu 1.246 molbi za posao, a u Kanadi za godinu dana zaradio za KUĆU I DVA AUTOMOBILA

Foto: Facebook Printscreen/Tomislav Čičak
Životna priča ovog momka nateraće vas da ozbiljno porazmislite o svojoj budućnosti.

Tomislav Čičak (30) iz Orahovice samo je jedan u nizu Slavonaca koji su proteklih godina napustili Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Ovaj Orahovčanin u Hrvatskoj nije našao posao iako ima završen fakultet.

– Može se reći da imam jedan i po fakultet. Hrvatsku nisam doslovno morao da napustim jer sam nekako preživljavao, ali otišao sam jer nisam mogao dobiti osnovno i Ustavom zagarantovano pravo na rad. U Hrvatskoj sam poslao 1.246 molbi za zaposlenje i nisam nigde dobio posao. Danas u Kanadi radim kao krovopokrivač, a po struci sam ekonomista-informatičar. Mislim da sam se snašao odlično jer sam kao stranac za manje od godinu dana uspeo da kupim kuću. Imam dva automobila, jedan porodični i drugi za posao – kazao je Tomislav Čičak za Glas Slavonije i pojasnio odnos poslodavca prema radniku.

ON SREĐUJE KRAVE: Ovaj čovek ima najneverovatnije zanimanje u Srbiji i DOBRO ZARAĐUJE!

 

Oh come on. Give me a break! !!Hrvatski -a daj. ..Ostavi me na mirubosanski- a daj nemoj me je..t vise

Posted by Tomislav Čičak on Thursday, January 7, 2016

Ženama puno teže

Tomislav naglašava kako je ženama puno teže da pronađu posao nego muškarcima.

– Što se tiče tzv. ženskih poslova, situacija nije dobra jer su to uglavnom niskokvalificirani poslovi koji nisu puno plaćeni, tako da i nije neobično da žene rade "muške" poslove. Škola, odnosno programi koji postoje, za svaku su pohvalu. Ipak je ovo imigracijska zemlja. Moja su se deca uklopila savršeno. Škola im nije svedena na silno bubanje teorije, već u razvijanje ličnosti i ljudskih vrednosti. Jako puno ima nastave u prirodi, muzejima i slično. Praktični su – neće ih učiti kako da računaju već kako da koriste kalkulator – priča Tomislav.

"Osećam da me poslodavac ceni"

- U Kanadi koriste vašu lošu situaciju i činjenicu da morate da radite za njih. Imamo zatvorene radne dozvole i dosta je teško naći novog poslodavca dok ne rešite status u tzv. permanent resident. Žalosno je što se i s takvim tretmanom tu osećam bolje nego u Hrvatskoj. Osećam da me poslodavac ceni. Otkako sam došao, plata mi je porasla za 50 posto. Nemojte odmah misliti "vau", jer u Kanadi platu dobijate bruto. Ali, ovo je moja impresija, ima svakakvih priča. Uglavnom, moraš biti uporan i izazivati sreću - dodaje Tomislav.

On je u Kanadu prvo otišao sam, a potom je došla i njegova porodica, supruga Ana, te ćerka i sin.

Tomislav naročito ističe kako su svakodnevni problemi uglavnom puno bolje rešeni u Kanadi nego u Hrvatskoj.

STUDENT IZ SRBIJE NA FORBSOVOJ LISTI NAJUTICAJNIJIH: Radi sa Ban Ki Munom, a ovako je došao do posla

– Registracija automobila traje otprilike pet minuta jer nema tehničkog pregleda i košta 80 dolara u mojoj provinciji Alberti, a porez i druge naknade nisu uračunati u cenu. Bankarstvo je jednostavno, jedino što malo smeta je što za sve moraš imati narudžbu. Uglavnom, susedstvo i druženje koje mi imamo u Orahovici te, usudim se reći, osećaj zajedništva, ovde ne postoji, tu svi samo trčimo za dolarima. Želja mi je otvoriti svoju kompaniju jer ovde bilo šta da otvoriš i ako malo imaš smisla, možeš super živeti. Uvek imamo pokvari naš mentalitet i zavist, tako da me to još uvek drži podalje. Pohvalio bih svoje prijatelje s kojima se, iako sam otišao daleko, stalno čujem i neverovatna su velika podrška sve ovo vreme. Komuniciramo porukama, Skajpom… Takođe su mi roditelji i brat bili velika podrška, to mi najviše nedostaje – kaže sa setom Tomislav.

KANADA, OBEĆANA ZEMLJA: Prosečna plata 3.700 evra, a OVO su najtraženija zanimanja!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
Dalek san's picture

Dalek san

Minimalizam je bit zivota. Od sebe napraviti maratonca ili trijatlonca u trki za srecom, je najlakse sto se moze, ali dali smo svjesni da nas zna zivot zbog tog kazniti i bolescu??? Smeta mi kada zdravi ljudi kukaju a u letu su samo za sredstvima kojim pokrivaju svoj potrosacki mentalitet. Davno sam se odlucila da nerobujem nicemu, sto si s pola plate nemogu kupit.

10 | 5
Mississauga's picture

Mississauga

Prica za malu decu pred spavanje !!!

11 | 4
Ала маже Томислав's picture

Ала маже Томислав

„Зарадио“ за кућу и два аутомобила за годину дана? Као прво Томислав није власник ни аутомобила, ни куће. „Купио“ их је на кредит. Власник куће и аутомобила је банка, а Томислав ће то сазнати чим добије отказ и остане на улици. Што се тиче „образовања“ његове деце, очигледно је да иду у школу за нижа бића, а не за елиту. Деца намењена да воде Томислава и његову децу не иду по музејима, не шетају

4 | 0
Nastavak 's picture

Nastavak

Деца намењена да воде Томислава и његову децу не иду по музејима, не шетају их по природи, већ их уче како да уче, како да се сконцентришу на оно што раде. Образовне програме за елиту Томина деца и деца обичних Канађана не би могла ни да схвате, а камоли да науче и усвоје. Томина деца су намењена да ринтају по фабрикама.

1 | 0
neko ko radi u kanadi's picture

neko ko radi u kanadi

kako lijepa bajka...i onda je mrmot...

0 | 0

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd