fbpx
Skip to main content
Ljubljana

ISPRAVKA: Slovenija nije "u potrazi" za radnicima iz BiH i Srbije

Foto: Profimedia/ilustracija
Tvrdnja da će se nedostatak radne snage "verovatno" nadomestiti zapošljavanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne nije nužno pogrešna, niti tačna, jer se radi o pretpostavci.

Mediji, a među njima i naš portal Srbija Danas, prvobitno je preneo informaciju o tome kako će u Sloveniji biti potrebno 5.000 radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina i da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode i tvrdnje, već je reč samo o pretpostavkama. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije raskrinkavanje.ba. 

Hrvatska novinska agencija je informaciju da Sloveniji fali 5.000 radnika u turističkoj sezoni, prenela kao tvrdnju da ta država "traži 5.000 radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije". Agencijsku vest prenelo je desetine portala. U celom tekstu Hrvatske novinske agencije sporna je jedna rečenica - ona koja govori kako će se radnici nadomestiti radnicima iz BiH i Srbije:

-Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", navodi ljubljansko "Delo". (sporna rečenica)

Tvrdnja da će se nedostatak radne snage "verovatno" nadomestiti zapošljavanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne nije nužno pogrešna, niti tačna, jer se radi o pretpostavci. Sama informacija da “Slovenija traži radnike iz BiH i Srbije” je u skoro svim prenošenjima agencijske vesti izvučena u prvi plan i predstavljena kao suština vesti, to se videlo i po klikbejt naslovima. 

PRVOBITNO OBJAVLJENA VEST:

Slovenački turistički preduzetnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, međutim, faliće im oko 5.000 radnika. Oni se bore sa manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje nameravaju da dobiju iz bližeg okruženja, navode slovenački mediji.

- Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred letnju sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenih koje će verovatno nadoknaditi angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine - navodi ljubljansko "Delo".

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i ostalih radnika iz oblasti ugostiteljstva u slovenačkom turizmu će biti potrebno i idućih godina jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i viosoke poreze za prekovremeni rad.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd