fbpx
Skip to main content
zubar

U ovih 10 zemalja, zubari zarađuju VIŠE NEGO IKO! Kada čujete kolike su im plate, zavrteće vam se u glavi!

Foto: Profimedia
Na prvom mestu je Norveška, sa prosečnom godišnjom platom od oko 180.000 dolara, a na poslednjem mestu je Nemačka, koja nudi sto hiljada manje.

Stomatologija je vremenom postajala sve primamljivije zanimanje, posebno kada govorimo o finansijskom aspektu. Oni koji imaju svoju ordinaciju - mogu vrlo dobro da zarade i naplate svoj rad i trud.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

DRŽAVNI POSAO I DALJE ZA POŽELETI! Plate veće za 20 odsto, a u ovim mestima u Srbiji se najviše zarađuje

DRŽAVNI POSAO I DALJE ZA POŽELETI! Plate veće za 20 odsto, a u ovim mestima u Srbiji se najviše zarađuje

Ipak, i oni koji odluče da rade za drugoga, u nekim zemljama su u veoma zavidnom položaju, u odnosu na druge, potcenjenije struke. Stomatolozi su, kao i lekari, traženi širom sveta, posebno ako su specijalisti u nekoj oblasti ili pokažu izvanredne rezultate u radu.

S druge strane, ako imate problem sa zubima, koji se neminovno javi u nekom trenutku, bilo koja stomatološka usluga je za većinski deo stanovništva - luksuz. I to ne samo kod nas, već i u svetu, gde su cene daleko paprenije. To je i razlog zašto gastarbajteri u svojim domovinama obavljaju zubarske preglede i intervencije.

Ali, stomatolozi nisu svuda podjednako dobro plaćeni. Ovo su svetske zemlje gde se njihove zarade najbolje kotiraju, a nije naodmet pomenuti i šta je pokazalo nedavno istraživanje: zubari su jedni od onih koji se najređe razvode.

Na prvom mestu je Norveška (Oslo), gde zubari imaju prosečnu godišnju platu - 180.000 dolara. Takođe, neretko dobijaju razne bonuse koji su dodatak na platu. Na drugom mestu su SAD, sa prosečnom zaradom od 172.000 USD. Zarade u ovoj zemlji, inače, idu od 68.000 do 250.000 dolara.

Stomatolog, zubar
Stomatolog
Foto: Profimedia/ilustracija

Irska je na trećem počasnom mestu, a ova zemlja nudi godišnju platu vrednu 155.000 USD, s tim da oni koji imaju svoj biznis, kada odbiju sve troškove, uglavnom zarade 136.700, a oni koji rade za drugoga - 112.000 dolara. Takođe, bolje zarađuju zubari zaposleni kod privatnika nego u javnim službama.

Godišnja prosečna zubarska plata u Švajcarskoj iznosi 125.000 dolara, dok je na petom mestu Francuska, koja nudi 113.200 dolara. Takođe, čest je slučaj da zubari imaju platu 100.000 dolara.

Potom sledi Holandija, koja nudi isti iznos plate. Oni koji imaju diplomu stečenu van granica EU, moraju da polažu AKV test. Takođe, stranci moraju da pokažu interesovanje za holandski jezik ako žele da rade u toj zemlji kao zubari.

Na 7. i 8. mestu su Velika Britanija i Kanada, sa prosečnom platom stomatologa koja vredi nekih 106 do 107 hiljada dolara. U Australiji je prosek malo niži,i kreće se oko 102.000 dolara, dok se Nemačka nalazi na 10. mestu, kao jedna od najperspektivnijih zemalja za zubare, sa srednjom platom od oko 80.000 dolara.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd