fbpx
Skip to main content
ljudi

U Srbiji vlada POMAMA ZA OVIM RADNICIMA, a možete zaraditi preko 100.000 MESEČNO

Foto: Profimedia/ilustracija
Samo se potrudite

Konobari i kuvari postali su najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo u Srbiji ostvaruje i najveće prihode: u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru, no i ostatak zemlje bori se da dođe do ove radne snage.

Nema lokala u ovim mestima na kojima ne piše da se traži konobar ili kuvar. Razlog je jasan: naši radnici popunili su prazna radna mesta na primorju Crne Gore i Hrvatske, a mnogi odlaze i na rečne i prekookeanske brodove.

Konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

- Imam utisak da niko neće da radi. Mahom unajmljujemo nekvalifikovanu radnu snagu koju obučavamo oko 6 meseci, a pojedine, moram da kažem, učimo i osnovnom kućnom vaspitanju. Drastično je pao i prihod u ugostiteljstvu, oko 5 odsto lokala i restorana u Novom Sadu dobro posluje, ostali ili životare ili su u minusu. Ako se ovako nastavi sa nedostatkom radnika i prihoda, očekujem da ćemo ostati bez polovine restorana u Beogradu i Novom Sadu – kaže Dragan Stanojević vlasnik jedne poslastičarnice i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Gazda sa Terazija PREVARENOJ DECI ISPLATIO DUG ZA MALINE: Uporna majka presrećna, pomogao i SUP

Plate konobara u poemnutim mestima kreću se od 30.000 do 50.000 dinara, uz to treba dodati i bakšiš koji zna da bude veći od plate, ali ako ste zaposleni u popularnim lokalima, gde je po pravilu i najteže raditi. Prema podacima udruženja ugostitelja, u svakom od 1.600 kafića u Novom Sadu fali jedan ili 2 radnika, a svaki od 400 restorana traži po jednog kuvara.

Brojke u Beogradu množe se od 3 do 4 puta, pa ui našoj prestonici posao bi moglo da nađe oko 1.000 kuvara i pomoćnih kuvara, te oko 3.000 konobara.

Uoči letnje sezone na Zlatiboru, ovdašnja turistička privreda kopa rukama i nogama kako bi kadrovski popunila personal.

UNOSAN POSAO: Zarada od zimnice VIŠESTRUKO veća nego od prodaje SVEŽEG voća i povrća

- Maltene, po celoj zemlji smo poslali oglase da tražimo konobare i kuvare, ali slaba vajda, prosto ih nema na tržištu. Problem je što deca ne žele da uče ugostiteljsku školu, a provereni konobari tokom leta odlaze da rade na crnogorsko primorje gde su bolje plaćeni – priča Vojkan Janić, direktor jednog hotela na Zlatiboru.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd