Skip to main content
NSZ

Ukoliko ste nezaposleni ili poslodavac, ovu vest morate da pročitate

Foto: Promo
Podrška programu zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje – IPA 2013.

Logo

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) otpočela je 15. januara 2018. godine realizaciju projekta „Podrška programu zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ)“, direktnog granta finansiranog iz fonda EU – IPA 2013.

Javni pozivi za finansiranje aktivnosti: obuke na zahtev poslodavca, subvencije za otvaranje novih radnih mesta i subvencije za samozapošljavanje, objavljeni su 11. aprila 2018. godine.

Opšti cilj projekta je da doprinese efikasnom i efektivnom usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada i opštem funkcionisanju tržišta rada.

Očekivani rezultati projekta su: uključivanje najmanje 800 lica u obuke na zahtev poslodavca, otvaranje najmanje 1000 novih radnih mesta na osnovu dodele subvencija za novo zapošljavanje, najmanje 1050 korisnika programa samozapošljavanja i uključivanje najmanje 175 lica u obuke za potrebe tržišta rada.

Vrednost projekta je približno 5 miliona evra, od čega je 4,5 miliona donacija EU, a 500.000 evra je obezbeđeno iz nacionalnog budžeta. Projekat je namenjen teže zapošljivim licima sa evidencije NSZ i trajaće 24 meseca (2018-2020).

NSZ
NSZ
Foto: Promo

Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca u 2018. godini – IPA 2013 je otvoren do 11. septembra i podrazumeva učešće u finansiranju programa obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama.

Ciljne grupe su mladi do 30 godina, dugoročno nezaposleni, viškovi, stariji od 50 godina, nezaposleni sa niskim ili bez kvalifikacija, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi i ostala teže zapošljiva lica u skladu sa NAPZ-om.

Drugi javni poziv odnosi se na dodelu subvencija poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima u 2018. godini (zatvoren 11. juna). Ova subvencija odobrava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji NSZ. Ciljne grupe za dodelu su viškovi zaposlenih i dugoročno nezaposleni.

Treći javni poziv se odnosi na nezaposlena lica koja žele da pokrenu sopstveni posao (zatvoren 11. juna). Njima je namenjena subvencija za samozapošljavanje, a uslov je da su prijavljeni na evidenciju NSZ i da imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Ciljne grupe su mladi do 30 godina i viškovi zaposlenih.

U narednom periodu planira se i realizacija aktivnosti na projektu - Obuke za potrebe tržišta rada za 175 lica sa evidencije NSZ.

Potrebni obrasci i prateća dokumentacija nalaze se na sajtu www.nsz.gov.rs, a mogu se preuzeti i u najbližoj filijali Nacionalne službe.

ŠTA NEZAPOSLENA LICA I POSLODAVCI MOGU DA DOBIJU UKOLIKO SE ODLUČE DA KONKURIŠU?

O projektu „Podrška programu zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje“, direktnog granta dodeljenog iz fondova EU – IPA 2013, razgovarali smo sa Snežanom Kragulj iz IPA jedinice Nacionalne službe za zapošljavanje. Koje su najvažnije aktivnosti na projektu, šta nezaposleni i poslodavci mogu da očekuju i druge korisne informacije, pogledajte u video prilogu ispod.

 

  UČESTVUJTE U NAŠOJ ANKETI!

Da li koristite usluge Nacionalne službe za zapošljavanje?

 
 
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd