fbpx
Skip to main content
Maline

"Ustaje se u 5, a bere do 8 uveče. Neko brani telefon, ali i da se jede voće!" Isplati li se rad beračima malina?

Foto: Profimedia/ilustracija
Da li je branje malina unosan biznis ili zaposlenje od kog valja bežati?

Vreme branja malina počinje što je za mnoge sezonske radnike sjajan način da brzo dođu do dobre zarade, ali su preplašeni iskustvima svojih prethodnika koji kažu da je posao naporan, a da se gazde ponašaju kao "robovlasnici". S druge strane, vlasnici malinjaka s pravom žele da radnici korektno odrade posao za koji su plaćeni. Da li je branje malina unosan biznis ili zaposlenje od kog valja bežati?

SENZACIONALNA PONUDA U TRAVELLAND-U: PORTO CARRAS UZ POPUSTE DO 52%

SENZACIONALNA PONUDA U TRAVELLAND-U: PORTO CARRAS UZ POPUSTE DO 52%

POVUKLA IH PRIČA O DOBRIM ZARADAMA: Otišli u Nemačku zbog posla, pa prevareni!

POVUKLA IH PRIČA O DOBRIM ZARADAMA: Otišli u Nemačku zbog posla, pa prevareni!

S ovim zanatom u Srbiji je moguće zaraditi i više od 2.000 EVRA MESEČNO: Posla ima na pretek!

S ovim zanatom u Srbiji je moguće zaraditi i više od 2.000 EVRA MESEČNO: Posla ima na pretek!

I poslodavci i nadničari tvrde isto: posao je fizički naporan, najveću teškoću predstavlja vrućina, a nevažno je da li si radnik ili vlasnik, jedini način da "preživiš" branje malina jeste da saradnici ne pokušavaju da te "zavrnu", odnosno da imaš sreće da naletiš na dobre ljude.

Vrućina najveća teškoća

Neko pravi pauzu tokom velike vrućine, neko ne. Dnevnica je uglavnom 3.000 dinara, a ako radniku obezbeđuješ smeštaj i hranu, onda na ruke dobije 2.500 dinara. Za toliku dnevnicu potrebno je obrati 50-60 kg maline za dan. Ustaje se izjutra oko 5, a radi se do uveče, dok se vidi, objašnjava kako ugrubo izgleda dogovor između malinara i nadničara, vlasnik malinjaka u Arilju, Bojan Vučićević.

Bojana dodaje:

- Nije to lako, biti na vrućini ceo dan, teško je izdržati. Mi pravimo pauzu; juče nije bilo nikog u njivi u dva popodne, bilo je 42 stepena, vatra. Dođu deca od 15 godina, hoće da rade, da zarade za more, ali ne mogu da izdrže, kako će dete na suncu ceo dan - s razumevanjem objašnjava sagovornik.

Maline
Foto: Profimedia/ilustracija

Iskustva berača pređašnjih godina ukazivala su na to da su sve gazde maltene "robovlasnici", dok malinari mahom smatraju da nadničari žele da "hvataju krivine". Vučićević govori o svom iskustvu.

Hoće da prevari i gazda i berač

- Ima svega. Ima gazdi kod kojih nema uslova za spavanje, za kupanje, dešava se da ne isplate. A ima i bezobraznih radnika: dođu, a neće da beru. Ima i prevaranata: traže da im pošalješ pare za prevoz, da bi došli da rade kod tebe, jer oni nemaju novca, ti pošalješ par hiljada, a oni se više nikad ne jave na telefon.

Neki radnici dođu na par dana i vide da im je posao pretežak, neki dođu pa zabušavaju, ima i onih koji rade oko mesec dana, da zarade sumu koja im je potrebna, ali ima i pouzdanih berača, koji se zadrže duže i na koje možeš da se osloniš, kaže sagovornik.

U svakom slučaju, vrućina je najteži deo ovog posla, smatra Bojan, koji i sam bere malinu na svom imanju, ali u suštini, zarada koju mogu da ostvare nadničari sasvim je korektna.

Srbija VAPI za OVIM radnicima, a za nekoliko meseci može da se zaradi VIŠE HILJADA EVRA!

Srbija VAPI za OVIM radnicima, a za nekoliko meseci može da se zaradi VIŠE HILJADA EVRA!

Ubedljivo najviše novca: Evo koje zanimanje je najplaćenije u Srbiji?

Ubedljivo najviše novca: Evo koje zanimanje je najplaćenije u Srbiji?

Za deset dana 200 evra: Od ovoga u Srbiji može lepo da se zaradi, ali niko neće da se lati tog posla

Za deset dana 200 evra: Od ovoga u Srbiji može lepo da se zaradi, ali niko neće da se lati tog posla

- Retko ko danas u Srbiji može da zaradi 90.000 za mesec dana. Ove godine su čak berači u boljem položaju od malinara, jer ti radnika moraš da isplatiš i da pokriješ druge troškove, a u odnosu na ovogodišnju cenu malina, čista zarada je mala.

Takođe, na društvenim mrežama kruži i satnica aktivnosti berača, kao i pravila ponašanja, a na osnovu komentara se zaključuje da ih je sastavio upravo neki gazda, malinar. Komentari ispod ove fotografije su veoma burni: dok jedni smatraju da je čovek robovlasnik, drugi kažu da poljoprivreda podrazumeva ozbiljan rad, te da mu se tako mora i pristupiti. Između ostalog, navedena su stroga pravila da se na spavanje odlazi u 22 sata, i da se "svako zadržavanje i stvaranje galame posle tog vremena zabranjuje", kao i da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u njivi.

Vučićević opet kaže da "ima svačega", ali ovako strogi slučajevi nisu mu poznati. Često uveče, u kafićima u gradu sreće radnike kako se druže.

Što se tiče hrane koja je obezbeđena radnicima, kaže da se kod njih u kraju dobro jede i da hrana ne može biti loša, a pritom su za kuvanje zadužene domaćice, žene malinara.

Sve zavisi kakav je gazda

S druge strane, nekadašnji berači, kada govore o iskustvima, iako je retko ko navodio šta im konkretno nije pasovalo, mahom davali odgovor poput "Goli otok", a bilo je i onih izrečenih u šali poput "radije bih bio muška prostitutka".

Pavle S. (25) iz Užica godinama je brao maline, od srednje škole, pa tokom fakulteta, kako bi zaradio, a sada to radi da bi pomogao prijatelju. Dakle, raspolaže zavidnim iskustvom. On se slaže da prosečna dnevnica iznosi 2.500 dinara za 12 sati rada, sa pauzama za doručak i ručak, koje traju od 30 do 60 minuta, i možda još kojom kratkom pauzom za kafu.

maline
Foto: Profimedia

- Počinje se ujutru oko 6 i berba traje do 18 sati uveče. Radnici koji rade na dnevnicu su mahom iskusni berači i mogu nabrati od 60 do 100 kila malina za tu smenu, jer kada se daje dnevnica vlasnik malinjaka očekuje da se ista maksimalno ispoštuje, pa je često slučaj i da se prave problemi radnicima ukoliko naprave veće pauze, ne beru dovoljno brzo ili bilo kako zabušavaju. To je čest slučaj u Ariljskom okrugu gde su malinjaci veliki - ispričao je Pavle.

- Dobra strana je što znaš koliko ćeš zaraditi, loša je što moraš da držiš jak tempo na više od 35 stepeni i što si u "vlasništvu" gazde malinjaka - dodaje on.

Po ubranom kilogramu malo fleksibilnije

Ukoliko nadničar zarađuje po ubranom kilogramu, to je drugačija priča: prosečna cena je 50 dinara po kilogramu maline, takođe se radi smena od 12 sati, ali postoji mogućnost dogovora sa vlasnikom: da li će se brati svaki dan, da li na parcelu treba doći ranije ili kasnije, da li se ostaje malo duže da bi se što više nabralo...

Plata "po kilogramu" zavisi od nekoliko faktora. Ako ti obezbeđuju smeštaj ili prevoz do kuće, kao i hranu, onda berač zaradi 50 dinara po kilogramu. Pet dinara više zarađuje ako prihvati jedan ili nijedan obrok, a ako ništa osim plate ne uzima od poslodavca, onda zarađuje 60 dinara po ubranom kilogramu ovog voća.

Ako su u pitanju vlasnici manjeg, porodičnog malinjaka, onda te gledaju kao člana porodice. Ne bereš po najvećoj vrućini, jedeš kao u restoranu, voze te kući, kaže sagovornik.

Maline
Foto: Profimedia

- Ali što su veće pare u pitanju, i jači biznis, to su veći "robovlasnici", neki odu jako daleko pa zabranjuju telefone, cigarete, kažnjavaju za sve i svašta. Vraća te u obran red, jer si preskočio jednu ili dve maline. Smanjuju dnevnice ako jedeš maline, ako si spor... Iživljavaju se, ali takvih je baš malo. Mahom su korektni i veliki deo je dogovor.

Pavle čitavu situaciju posmatra objektivno, pa ima zamerke i za kolege berače - mali broj njih nosi rukavice dok bere, a trebalo bi.

"Surove" višnje

Imali smo priliku da čujemo iskustvo i jedne devojke koja je svojevremeno nadničila berući višnje, a ta "karijera" bila je kratkotrajna, i - traumatična.

Znate li koliko godina radimo u toku života? Pet kraće od Nemaca, ali duže od Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca

Znate li koliko godina radimo u toku života? Pet kraće od Nemaca, ali duže od Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca

NORVEŠKA SRPSKIM PREDUZETNICIMA DAJE 700.000 EVRA: Evo kako da dobijete svojih 10.000!

NORVEŠKA SRPSKIM PREDUZETNICIMA DAJE 700.000 EVRA: Evo kako da dobijete svojih 10.000!

Težak život kamiondžija: Muče muku s ukočenim leđima, spavaju u malim kabinama, a OVO im je najgore

Težak život kamiondžija: Muče muku s ukočenim leđima, spavaju u malim kabinama, a OVO im je najgore

- Ja sam išla da berem višnje kad sam imala 18 godina, izdržala sam dva dana, dobila akutnu upalu bubrega, jer je i padala kiša. Tri dana sam imala temperaturu 40, četvrti dan je došao deka da me poseti i zatekao me pod temperaturom. Rekli su mi (lekari), da sam došla dan kasnije ostala bih bez bubrega. Jako je teško, još drugi radnici hoće da ukradu tvoje gajbice zato što se plaća po ubranom kilogramu, tako da nikad ne znaš tačan broj svojih gajbica, a i da znaš, ko će da ti poveruje... - podelila je ovo iskustvo izvesna Petra.

Da li ste očekivali presudu koju je dobio sin Željka Mitrovića?

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd