Skip to main content
Kompjuter

UVEK potrebni radnici: Jedan od NAJPLAĆENIJIH poslova u Srbiji možete obavljati i sa SREDNJOM ŠKOLOM

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbiji trenutno nedostaje 20.000

Procenjuje se da Srbiji nedostaje najmanje 20.000 IT stručnjaka. Kako je reč o gotovo jedinoj industriji u kojoj je ponuda poslova veća nego ponuda radne snage, tako i kandidati prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) brzo nestaju sa njihove evidencije. Prema podacima NSZ, za prva četiri meseca ove godine 1.441 radnik u oblasti informacionih tehnologija pronašao je posao.

Najviše nezaposlenih u IT oblasti ima završenu samo srednju školu, pa sa četvorogodišnjim obrazovanjem posao čeka 4.251 osoba, dok su poslodavci od početka godine do kraja aprila zaposlili 818 radnika sa ovakvim kvalifikacijama.

Sa završenom višom ili visokom školom, na evidenciji NSZ nalazi se 755 osoba, dok je u analiziranom periodu posao uspelo da pronađe njih 233 sa ovim stepenom obrazovanja. Sa završenim fakultetom posao traži 969 osoba sa obrazovanjem iz oblasti informatike, računarske tehnike i statistike, dok ih je sa dodatno završenim specijalističkim, master ili magistarskim studijama još 17. Iz ove kategorije poslodavci su, putem NSZ, zatražili 357 radnika.

Kompjuter
Foto: Profimedia/ilustracija

Veliki deo nezaposlenih u ovoj kategoriji čine stručnjaci za statistiku, a ne za IT, jer je reč o zajedničkoj kategoriji u evidenciji NSZ. U njihovoj nomenklaturi zanimanja, zavisno od kompetencija i stepena stručne spreme, postoje čak 64 profila u oblasti informatike, računarske tehnike i statistike. Tu su inženjeri, programeri, informatičari...

Nacionalna služba za zapošljavanje, u skladu sa potrebama tržišta rada, kontinuirano organizuje obuke i prekvalifikacije u oblasti informacionih tehnologija. Procene su da bi tokom ove godine obuke iz računarstva trebalo da prođe oko hiljadu kandidata.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd