fbpx
Skip to main content
Paradajz

Uzgajanje ove 3 vrste semena NAJISPLATIVIJE: Sa pola hektara zemlje zaradićete 350.000 dinara

Foto: Profimedia
Ovo uzgajanje donosi veću zaradu i zbog činjenice da je Srbija je u svetu bila prepoznatljiva po kvalitetnom semenu ratarskih kultura

Oni koji žele da zarade više od poljoprivrede mogu da se odluče za semensku proizvodnju koja donosi više novca od uobičajene. Ovaj posao je oduvek bio isplativ u Srbiji.

Proizvodnja semena nije lak posao, jer zahteva dosta ručnog rada i kvalifikovane radnike, a pored toga proces traje oko godinu dana i navodnjavanje je neophodno. Međutim, sve to povećava zaradu.

Mnogi poljoprivrednici koji su odlučili da se bave njim smatraju da je najsigurniji i najisplativiji. Uloženi rad i trud donosi rezultate. Najznačajniji i najisplativiji semenski usevi su paradajz, paprika i kupus. I pored toga što zahteva dosta rada, ova proizvodnja na relativno malim površinama je veoma profitabilna, a to je i šansa za naše mlade poljoprivrednike i dobru zaradu.

Oni koji žele da počnu da se bave semenom proizvodnjom treba da znaju da parcela na kojoj će se uzgajati seme mora prvo da se prijavi resornom ministarstvu, a zatim i savetodavnoj službi.

Ovo uzgajanje donosi veću zaradu i zbog činjenice da je Srbija je u svetu bila prepoznatljiva po kvalitetnom semenu ratarskih kultura.

Kupus
Kupus
Foto: Profimedia

U ataru sela Kusadak proizvodi se semenski kupus. Reč je o srpskoj autohtonoj sorti, proizvodnji semena kupusa "srpski melez".

Nebojša Ristić, povrtar, kaže da je sorta karakteristična po tome što sadrži visok sadržaj šećera u sebi, pa može da se koristi u svežem stanju i za kiseljenje.

Sa pola hektara zemlje ovaj povrtar očekuje prinos od pola tone i zaradu veću od 350.000 dinara.

Pored kupusa, uzgaja se i seme kukuruza, pšenice, cveća, paprike, luka, suncokreta, paradajz itd. Seme paprike zahvalno je za uzgajanje jer ga nije potrebno sušiti.

Paprika
Paprika
Foto: Profimedia

SEMENARSKE KUĆE

I naše semenarske kuće proširuju kapacitete, ulažu u naše, ali i novostvorene sorte. Organizuju semensku proizvodnju, zajedno sa kooperantima i za velike strane kompanije.

- Semenska proizvodnja može biti i te kako isplativ posao i za proizvođače koji rade semensku proizvodnju, a i za Institut kao organizatora te proizvodnje. Očuvanje autohtonih populacija, odnosno razvijanje tih sorti koje će zadržati karakteristike - miris i ukus, koje jesu prepoznatljive za ovo područje, jesu cilj i tu mi tražimo svoje mesto - navodi Bogoljub Zečević sa Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd