Skip to main content
obaveze, stres

VAPAJ HRVATSKIH UGOSTITELJA: Neće da rade ni za platu UNAPRED

Foto: Profimedia
Stotine hiljada nezaposlenih, a radna mesta PRAZNA

Hrvatski ugostitetelj Erik Pavin u porodičnom hotelu i restoranu ima 20 stalno zaposlenih radnika, a sada traži još četvoro njih, ali ne za sezonu, već na neodređeno - ali bezuspešno.

- Ne mogu da nađem dobrog kuvara, pomoćnog kuvara, konobara, a plate su redovne, čak unapred; primanja su dobra, dobili bi slobodne dane, godišnji odmor, ali niko neće da radi! Kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobijaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego da se zaposle - ocenjuje Pavin.

Tvrdi da kvalitetne radnike nije lako pronaći.

- Ima njih puno koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetnog kuvara teško je pronaći. Tu je jednim delom krivo i školstvo, jer treba podsticati tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem radnika na recepciji ili sobarica. Ali, trenutno sam u situaciji da mi se pet radnika razbolelo i nas sedmoro iz porodice sami radimo - jada se on.

kafa, kroasan i novine
Foto: Profimedia

Radnike je znao da potraži čak i u Slavoniji. Kaže, imao je dvoje, troje radnika iz unutrašnjosti koji su tokom sezone radili kod njega, ali ljude iz ovog kraja teško je zaposliti.

Uz 243.000 nezaposlenih osoba, koliko ih je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje, u Hrvatskoj je 'lutrija' pronaći radnike za rad u sezoni, medicinske tehničare i zidare, što su godinama najtraženija zanimanja. U ugostiteljstvu se traži 1.300 radnika, u građevini 500, u medicini 300 i nikako ne mogu da se popune.

VELIKA ŠANSA ZA NEZAPOSLENE: Evo koja će zanimanja biti tražena u 2017. godini!

Predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar Sandra Vukić ponovila je kako poslodavci poput velikih hotelijerskih kuća svake godine sve ranije raspisuju oglase za posao, jer teško pronalaze radnike za sezonu.

- Manji ugostiteljski objekti ovih dana su počeli da objavljuju konkurse za sezonske poslove, a kao i uvek najtraženija zanimanja su kuvari, pomoćni kuvari, barmeni, sobarice - nabrojila je Vukić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd