fbpx
Skip to main content
posao

Veliko interesovanje kompanija za program "Moja prva plata": Ovi profili su NAJTRAŽENIJI

Foto: Profimedia/ilustracija
Po pozivima poslodavaca vidi se da je ovaj program od značaja za celokupnu privredu

Rok prijava poslodavaca za slobodne pozicije u programu "Moja prva plata" je 25. septembar. Paralelno mladi koji su zainteresovani za program u svakom trenutku imaju uvid koje su pozicije oglašene i njihova prijava počinje 1. oktobra.

Nije ograničen broj pozicija na koje mladi mogu da konkurišu.

VELIKA ŠANSA ZA GRAĐANE SRBIJE: Otvaraju se nove automobilske industrije u ovim gradovima, posao za 4.000 radnika

VELIKA ŠANSA ZA GRAĐANE SRBIJE: Otvaraju se nove automobilske industrije u ovim gradovima, posao za 4.000 radnika

KO JE PROSEČNA PREDUZETNICA U SRBIJI? Ovo je sektor gde su žene u Srbiji najzastupljenije!

KO JE PROSEČNA PREDUZETNICA U SRBIJI? Ovo je sektor gde su žene u Srbiji najzastupljenije!

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Više od 12.000 otvorenih radnih mesta u školama i vrtićima

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Više od 12.000 otvorenih radnih mesta u školama i vrtićima

Ana Stojanović, rukovodilac službe za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, kaže da je ponuda poslodavaca za sada vrlo raznolika. 

Kada se govori o visokom obrazovanju najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, mašinstva, IT struke ali i pravnici,  ekonomisti. 

Kada je reč o zanimanjima za srednji nivo obrazovanja to su bravari, zavarivači, konobari, kuvari, pekari, mesari, radnici u tekstilnoj industriji, objašnjava Stojanovićeva.

Dodaje da je u Beogradu i Nišu najveći broj prijava, ali ne zaostaju ni Kraljevo, Kruševac, Valjevo, ali i ostali krajevi Srbije.

-Što se tiče malih i mikro preduzeća, oni koji imaju do pet zaposlenih prednjače u prijavama. Međutim, ne bih mogla da kažem da izostaju i velike kompanije, naglašava Ana Stojanovićeva.

Prema njenim rečima, srednje i velike kompanije takođe beleže veliki broj prijava s obzirom da je ovo prilika za poslodavce da učestvuju u programu dođu do kadra koji im nedostaje.

-Za sada primat ima privatni sektor. Ono što je akcenat je uključivanje privatnog sektora s obzirom da troškove stručnog osposobljavanja snosi država, kaže Stojanovićeva.

Dodaje da je u ovom programu otvorena mogućnost da 10.000 mladih, koji imaju diplomu srednje škole ili fakulteta i manje od 30 godina života svoja prva radna iskustva stiču kod poslodavaca. Reč je stručnom osposobljavanju koje traje devet meseci.

Kako se prijaviti za program

Poslodavci se prijavljuju preko portala mojaprvaplata.gov.rs i oglašavaju svoje pozicije sa detaljnim opisom radnih mesta. Opredeljuju mentora koji će biti zadužen za mlade a troškove osposobljavanja snosi država. 

-U budžetu Srbije opredeljeno je dve milijarde dinara što znači da će se sredstva isplaćivati direktno korisnicima preko Nacionalne službe za zapošljavanje, ističe Stojanovićeva.

Objašnjava da oni koji imaju diplomu srednje škole će na mesečnom nivou dobijati 20.000 dinara, uvećane za doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, dok će oni sa diplomom fakulteta na mesečnom nivou dobijati 24.000 dinara plus doprinosi. Takođe poslodavci imaju mogućnost da na taj iznos opredele i dodatna sredstva.

-Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji dosta smanjena, kada pogledamo strukturu tih nezaposlenih u njima dominiraju mladi koji nemaju radno iskustvo, naglašava rukovodilac službe za dualno obrazovanje PKS.

Kod 90.000 osoba koji se vode kao nezaposleni 60.000 su mladi koji maju završenu srednju školu. Nada se da će ovaj program postati neka vrsta tradicije i očekuju dobre rezultate. Po pozivima poslodavaca vidi se da je ovaj program od značaja za celokupnu privredu.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd