Skip to main content
Kuća na okretanje

Video ČUDO u Beogradu, pa sagradio kuću koja se okreće: Vojin otkrio odakle ideja koja POMERA GRANICE (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Daniel Đukić
Vojin Kusić iz Srpca je poželeo da jednog dana ima tako pokretnu kuću

Još kad je pre pola veka, kao vozač u Beogradu, prvi put video kako se na ranžirnoj železničkoj stanici lokomotive i vagoni "pakuju" pomoću kružne platforme koja se okreće oko svoje ose, Vojin Kusić iz Srpca je poželeo da jednog dana ima tako pokretnu kuću.

SVI ZNAMO JEDNU BAŠ OVAKVU: Četiri stvari koje glavna baka u komšiluku zna bolje od vas

Povratkom iz Beograda - još u vreme socijalizma, kada se na to nije gledalo blagonaklono - bio je među prvima koji su otvorili preduzetničku radnju. Najpre je pravio drvene garnišne, a potom i predmete od plastike, te 1983. osnivo firmu "Plasteks" u kojoj zapošljava 39 radnika. U proizvodnju je uključio i svoje dve ćerke Snežanu i Natašu, te sina Vitomira koji je upravo sa jednim kineskim partnerom u "Plasteksu" otvorio pogon za proizvodnju ekološke papirne galanterije.

POSAO IZ SNOVA: Plaća se 100 dolara po satu, UŽIVAĆETE dok ga obavljate, a može svako da ga radi

- Kada sam video da deca preuzimaju proizvodnju, počeo sam kao hrčak da pripremam materijal za gradnju kuće-okretaljke - veli Kusić (69). - Bez pomoći arhitekata, osmislio sam projekat i na oko 200 metara od porodične kuće iskopao šestougaoni temelj na koji sam postavio 12 valjaka iz starog vojnog transportera. Nosivost svakog od njih je pet tona, a uradio sam i kružnu stazu ponjima, sa ležajevima i zupčanicima, te sve povezao snažnim motorom koji ima reduktor. Onda sam od takozvanog sendvič-lima sa ispunom od kamene vune sagradio prizemlje i sprat, a krov je u kineskom stilu...

I okretanje kuće može da podesi na pun krug za 24 sata ili da se kuća - kao kakav ringišpil - obrne za samo dva i po minuta.

- Ima li išta lepše od toga da iz iste sobe, u naselju Kusića brdo, gledam i izlazak, i smiraj sunca, te panoramu Srpca i okoline, reku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj - pita Vojin i još se čudi civilizacijskoj i tehnološkoj revoluciji.

Sezonski radnici HRLE u Austriju: Plata 3.500 evra, smeštaj i hrana BESPLATNI, a evo koja zanimanje traže

Jer, kaže, u momačkim danima je zemlju obrađivao uz pomoć konjske zaprege, a danas ima fabriku, kamione, automobile, računare... ali i šestoro unučadi od kojih najstariji Milan ima 20 godina, a najmlađi Viktor samo 20 meseci. 

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd