fbpx
Skip to main content
biljka

VOĆARI, OVO JE BUDUĆNOST ZA VAS! Od hektara ove biljke - ZARADA IDE DO 5.000 EVRA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Minimalna ulaganja, značajan prihod

Zova traži suvu i peskovitu zemlju, pa je sever Vojvodine trenutno centar njenog uzgoja u našoj zemlji. Na ovom području desetak voćara uspešno uzgaja zovu, najčešće sortu koja dolazi sa zapada Evrope, pod nazivom Hazberg. Zova rađa od 10 do 12 tona po hektaru, trenutno je otkupna cena 45 dinara, može se prodati i za više, ali proizvođači računaju ukupno oko 600.000 dinara po hektaru od prodaje. Jene Šerfeze, uzgajivač zove iz Horgoša, kaže da se prinos po hektaru može i udvostručiti, ako proizvođač savlada sve veštine i priroda podari dobre uslove.

- Otkup je 15 odsto povoljniji nego prošle godine, ali nekad smo prodavali kilogram i za 65 dinara. Na istoj parceli možete dobiti najmanje istu količinu kao grožđe, sasvim moguće i mnogo viš , čak duplo, a ulaganja su vam mnogo manja. Nema hemijske zaštite, gotovo da je organska proizvodnja. Lako se umnožava, a nema ni puno posla oko nje. Na kraju, mnogo se lakše i bere od grožđa - kaže Šerfeze, koji ima oko tri i po jutra pod zovom. Orezivanje počinje u novembru, posle se samo održava međunarodni prostor, što zovu čini jednom od najrentabilnijih kultura bobičastih plodova. Na našem tržištu potražnja za zovom je veća nego što trenutno možemo da proizvedemo. Otkupljivači su često zainteresovani  i za cvet zove, ali voćari čekaju kraj avgusta i berbu plodova jer je prinos od njihove prodaje i šest puta veći. +

PORTO CARRAS RESORT SLOBODAN VEĆ OD SUTRA PO EKSTREMNO NISKIM CENAMA!!

PORTO CARRAS RESORT SLOBODAN VEĆ OD SUTRA PO EKSTREMNO NISKIM CENAMA!!

A KO BI DRUGI: Srbija je gazila u petoj brzini, POTEZ DANA pripada Orlovima (VIDEO)

A KO BI DRUGI: Srbija je gazila u petoj brzini, POTEZ DANA pripada Orlovima (VIDEO)

SRBIJA JE SVIMA UTERALA STRAH U KOSTI: Italijanima nije svejedno, Španci smislili poseban naziv za Orlove (FOTO)

SRBIJA JE SVIMA UTERALA STRAH U KOSTI: Italijanima nije svejedno, Španci smislili poseban naziv za Orlove (FOTO)

URNEBESNO: Marjanović je KOMENTAROM zasmejao sve! Poremetio je i Saleta (VIDEO)

URNEBESNO: Marjanović je KOMENTAROM zasmejao sve! Poremetio je i Saleta (VIDEO)

- Zova se koristi u farmaceutske svrhe, u prehrambrenoj industriji, poznato je da ima 75 načina primene i u odnosu na druge vrste odmah je iza aloje vere. Iako sam nekoliko ponuda iz Švajcarske da ovde prerađujem zovu i izvozim im te proizvode, koji su tamo jako popularni, pogotovo u lečenju. Ali ja ću sada 70 godina, to treba neko mlađi da radi. od kada je na Zapadu zabranjena upotreba sintetičkih boja u prehrambrenoj industriji, zova je dobikla doadtno n a zanačaju jer služi i za farbanje - nastavlja Šerfeze. 

Ovo je jedna od biljnih vrsta čiji svaki deo ima hranljivu ili farmaceutsku vrednost kaže prof. dr Vladislav Ognjanov, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, ali i uzgajivač zove. 

- Od plodova mogu da se proizvode džemovi koji su sve popularniji. Kod nas se u Bačkim vinogradima pravi taj specijalitet. Porto vina ne mogu bez zove, a proizvode se i rakija ili čaj. Ulaganja su mala - zaključuje Ognjanov. 

Zova je dobra i za miran stomak, jaku krv i lak san. 

BONUS VIDEO: IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd