Skip to main content
 • Read more Miroslav Lazanski Info

  Na nišanu Lazanskog - 15 godina od Martovskog pogroma: Šta bi sada uradio KFOR ako Albanci napadnu Srbe?

 • Read more Jelena Marjanović Hronika

  ZAVRŠENO i poslednje VEŠTAČENJE u slučaju ubistva JELENE MARJANOVIĆ: Evo kome pripada NAĐENA KRV u "Mercedesu"

 • Read more Huan Gvaido Svet

  UZURPATOR SE NE SMIRUJE: Gvaidovi ljudi zauzimaju imovinu Venecuele u SAD, KAČE SLIKE SAMOPROGLAŠENOG PREDSEDNIKA

 • Read more Biznismen u avionu Uvrnuto

  ISPOVEST MUŠKE PROSTITUKE: Živi na VISOKOJ nozi, zarađuje NEREALNU sumu, a OVO su NAJGORI ZAHTEVI koje je imao

 • Read more Ana Korać Zadruga

  "SVE JE TO NENORMALNO": Lepi Mića PROMENIO mišljenje, sumnja u Davida, SUKOB na pomolu!? (VIDEO)

 • Read more Nikola Jokić i Kajri Irving Košarka

  NBA: Čudesni Jokić uveo Denver u plej-of, Boston zapamtio Srbina (VIDEO)

Kamion

Za Srbe specijalna viza i plata 2.500 evra u EU: Potrebno je da ispunjavate JEDAN USLOV

Foto: Profimedia/ilustracija
Potrebno je samo jedno

Profesionalni vozači kamiona i autobusa iz Srbije mogli bi da dobiju specijalnu vizu za duži boravak u šengenskom prostoru EU.

Specijalnu vizu bi dobili ukoliko se usvoji inicijativa Privredne komore Srbije upućena Briselu, a po sadašnjim pravilima mogu da rade samo tri meseca u kalendarskih pola godine.

Prevoznici kažu da bi "idealna situacija" bila da nemaju ograničenje boravka u EU uopšte, ali da bi za njih bilo prihvatljivo da mogu Šengen zonom da voze i oko 130 dana tokom pola godine, što sada nije slučaj. 

Kako su rekli u PKS, inicijativa je pokrenuta u Briselu i na tome rade sa Evrokomorom, Međunarodnom unijom za drumski saobracaj (IRU) i evropskim institucijama. 

- Razgovaraćemo sa kolegama iz drugih ekonomija Zapadnog Balkana, kako bismo ovu inicijativu istakli kao regionalnu.Transportna privreda, posebno prevoznici koji obavljaju drumski prevoz robe i putnika u međunarodnom transportu, suočavaju se sa problemom ograničenog perioda boravka profesionalnih vozaca na teritoriji EU-  kaže sekretar Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević. 

Na nedavnom sastanku održanom u Vrnjackoj Banji, prevoznici u drumskom putničkom saobraćaju podržali su inicijativu, koju su pokrenuli prevoznici iz oblasti teretnog saobraćaja, da se za profesionalne vozače uvede posebna, specijalna viza, koja će im omogućiti duži boravak od trenutno dozvoljenog. 

Kamion
Foto: Profimedia/ilustracija

Direktor transportnog preduzeća Unitrag Pižon iz Beograda Dušan Nikolić, član Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS, rekao je Tanjugu da srpski vozači sada mogu da borave u zemalja Ssengena, kada se preračuna, samo 15 dana mesečno, što je za profesionalne vozače nedovoljno. 

- Tebalo bi da im se omogući da rade kao i svi drugi radnici, 22 dana mesečeno, što bi na polugodišnjem nivou iznosilo oko 130 dana - naglašava on. 

Nikolić navodi da prevoznici inače imaju veliki problem sa nedostatkom iskusnih vozača što je problem i u Evropi. 

Vlasnici kompanija za prevoz smatraju da će, ukoliko se u skorije vreme nešto ne preduzme, Srbija ostati bez vozača kamiona jer se mladi slabo odlučuju na školovanje u ovoj oblasti. 

Oni vozači koji poseduju licence i prošli su obuku, a koja je prema njihovoj oceni veoma skupa, odlaze u inostranstvo da rade gde mesečno mogu da zarade više od 2.500 evra. 

Kamion
Foto: Profimedia/ilustracija

- Nema ih dovoljno ne samo kod nas već u celoj Evropi. Nedovoljno iskusni vozači prave štetu, nebezbedni su u saobraćaju, pa zbog takvog propisa štetu ima i EU i Srbija - a objašnjava i da one "šofere" koji ne mogu da voze po šengenskom prostoru, angažuju za prevoz u drugim zemljama poput Rusije, Makedonije i Hrvatske. 

Rukovodilac centra za stručno osposobljavanje u transportu u Udruženju za saobraćaj PKS Nebojša Jevtić kaže da postoji problem nedostatka vozača u poređenju sa potrebama tranasportne privrede. 

Ovaj problem, ocenjuje, ugrožava poslovanje i nepovoljno utiče i na trgovinu i investicije zemlje. 

- Rešenje tog problema bi za vozače značilo duži boravak na teritoriji EU, pa bi naši prevoznici mogli da računaju na svoje iskusne vozače duže nego što je sada slučaj te da ih uposle u punom kapacitetu - navodi on.

Jevtić ističe da bi svako povećanje dužine rada u EU smanjilo troškove poslovanja prevoznika ali i povećalo bezbednost saobraćaja. 

Na pitanje kada bi ta inicijativa mogla da "zaživi", Jevtić je rekao da sve zavisi od Evropske komisije, ali i od političke volje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd