Skip to main content
selo, kuća

Zaradite 7.500 evra godišnje: Posao ne zahteva mnogo ulaganja, a možete da IZDRŽAVATE PORODICU

Foto: Profimedia/ilustracija
Biznis koji se brzo isplati

Ukoliko razmatrate biznis ideje u potrazi za onom u koju nije potrebno uložiti mnogo novca, onu koja je po obimu proizvodnje mala, a od koje se može izdržavati porodica, onda je kunićarstvo Vaša priča.

Meso kunića je sve traženije, zato što je kvalitetnije i zdravije od ostalih vrsta mesa. Sadrži visok nivo proteina a nizak nivo masti, što ga čini idealnim za ljudsku ishranu i odličnim za sportiste. U njemu se, takođe, nalaze i lekoviti sastojci koji ojačavaju ljudski imunitet, te ga lekari neretko preporučuju pacijentima kao dopunu terapiji.

Treba istaći činjenicu da je kunić životinja koja najbrže raste i koja se najbrže razmnožava od svih životinja koje čovek gaji.

Jedna ženka donese, u proseku, pedeset mladunčadi u godinu dana. Zarada po kuniću od 3 kilograma je 3 evra. Znači da samo jedna ženka donese zaradu od 150 evra godišnje. Ako napravite leglo od pedeset ženki, to je oko 7.500 evra. Što je 625 evra mesečno. Naravno, to nije neto iznos, postoje i izdaci, ali zarada je tu.

Zanimljivo je i to, da je ovoj životinji potrebno oko 80 dana da dostigne prodajnu težinu.

Kunić
Kunić
Foto: Profimedia

Prilikom ostvarivanja ove biznis ideje ne treba se zaleteti i odmah početi na veliko, već u početku nabaviti par muških i ženskih jedinki i kroz nekoliko meseci sticati iskustvo i lagano proširivati posao.

Treba se odlučiti za organski način gajenja, jer se tako koristi pun potencijal i kvalitet mesa ove životinje što svakako utiče na prodajnu cenu. A i kada se hrani organskom hranom, otpornije su na bolesti.

Prostor treba opremiti kavezima specijalno napravljenim za kunićarstvo. Kavezi se mogu kupiti, a možete ih i sami napraviti. Prostorija se mora provetravati, pogotovo leti, mora biti osvetljena i ne sme biti promaje. Kavezi se moraju redovno čistiti, a unutra uvek mora biti hrane i sveže vode.

Ono što je mana, ili bolje kazano – otežavajuca okolnost, ovde izložene ideje za biznis, jeste to što trenutno ne postoje programi za subvencionisanje i druge vidove pomaganja odgajivačima kunića. Međutim, kako je Srbija na putu priključivanja Evropskoj Uniji, pitanje je trenutka kada će kunićarstvo uvrstiti u stočarstvo.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd