fbpx
Skip to main content
konobar u kafiću u Crnoj Gori

Zaradite NEKOLIKO HILJADA evra preko leta: Evo šta vam je potrebno za SEZONSKI RAD u Crnoj Gori

Foto: Profimedia
Nikad lakše do posla preko leta

Svi misle da sezona u Crnoj Gori počinje od juna i traje do septembra, ali u nekim gradovima je ona mnogo duža. To znači da je i ponuda sezonskih poslova u toj zemlji u jeku, a najveći broj stranaca među sezonskim radnicima su tradicionalno, građani Srbije.

POSLA U SRBIJI IMA BUKVALNO ZA SVE: Ko god hoće može da radi, PLATA I DO 70.000 RSD

OVO SU NAJPLAĆENIJI SEZONSKI POSLOVI KOD NAS: Dnevnice se kreću od 2.500-3.500 dinara

Pošto je proteklih godina bilo reči o težem dobijanju radne dozvole, tamnošnje agencije za zapošljavanje i menadžeri ugostiteljskih objekata kažu da to uopšte nije problem.

- Dozvola za rad se lako dobija. Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana kažu u jednoj od agencija i dodaju da se najviše traže kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, konobari, šankeri, barmeni, sobarice, higijeničari i recepcioneri.

Crna Gora
Foto: Profimedia/ilustracija

Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno. Naš sagovornk tvrdi da uz sve poslove idu i plaćeni stan, odnosno smeštaj, i hrana.

MUKE SEZONACA: Obećali im pristojnu dnevnicu, dali 5 evra po danu

- U Kotoru, koji je inače jedini grad na primorju gde dolaze kruzeri, prvi uplovljava 21. marta, a poslednji krajem decembra. To znači da su već u martu svi lokali spremni i da je to zapravo start turističke sezone u prestonici crnogorske kulture. Nešto kasnije, polovinom maja, počinje sezona u Tivtu gde je turistički kompleks Porto Montenegro, sledi Budva oko 1. juna, i sezona traje do decembra. U ostalim gradovima sezona počinje najkasnije 1. jula- kažu iz jednog crnogorskog restorana.

Beračima maline 200 EUR dnevno

Nemoguće je navesti tačan broj sezonskih radnika iz Srbije, ali spominje se „brojka od oko 40.000 radnika iz Srbije, BiH i Makedonije, a ima i ruskih sezonskih radnika, koji slede talas turista iz te zemlje.

Pafos, Kipar
Foto: Srbija Danas

- Procedura za prijavu radnika je da sezonac ima uredna dokumenta - pasoš, potvrdu iz policije o nekažnjavanju i diplomu škole. Čim stigne u Crnu Goru, mora da prijavi boravak u roku od 24 sata, a poslodavac mora da podnese zahtev za dobijanje dozvole za strance.

Nakon određenog vremena, radnik dobija privremenu ličnu kartu za boravak i rad u trajanju od šest meseci ili godinu dana – kaže Petrović i dodaje da je kazna za neprijavljivanje radnika od 500 evra za radnika i od 2.800 evra za poslodavca.

Putujete svetom i za to primate PLATU, a jedini uslov koji postoji će vas ODUŠEVITI

Što se tiče plata, kuvarima varira od 600 do 1.800 evra, pomoćnim kuvarima od 350 do 600, roštilj majstorima od 600 do 1.000 evra.

Smeštaj je svima, kaže, obezbeđen, ili dobijaju naknadu od 50 do 100 evra za isti, a radne dozvole neretko ne plaćaju poslodavci, jer imaju loše iskustvo da zaposle radnika, plate dozvolu za njega i nakon dobijanje iste, radnik ih napusti, a on na njegovu dozvolu ne može da dovede drugog. Radnici ne treba da brinu da li će biti prijavljeni, jer su kazne rigorozne pa poslodavci neće da rizikuju.

VEĆE POVOLJNOSTI ZA SEZONSKE RADNIKE: Teći će radni staž, a potreban vam je samo JEDAN dokument!

Po završetku turističke sezone, ponuda poslova se ne završava, kaže on, jer počinje sezona gradnje, pa se otvaraju radna mesta za hiljade građevinskih radnika svih zanimanja od zidara, tesara, armirača, fasadera, molera, keramičara, gde se plaća po satu – od tri do četiri evra.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd