Skip to main content
FOTO: RTS / SCREENSHOT

Želite da budete pilot? Ovo su uslovi

FOTO: RTS / SCREENSHOT
Procenjuje se da samo dva odsto ljudi od celokupne svetske populacije mogu da budu piloti borbenih aviona. Perfektno zdravlje, izdržljivost i određene mentalne predispozicije su samo neke od stvari koje se očekuju od budućih pilota.

Dečački san Žarka Žarkovića bio je da se među oblacima nađe sam u kokpitu "mig 29". Na korak je od toga da taj san i ostvari.

Realni rast BDP-a Srbije 3,4 odsto u četvrtom kvartalu

Realni rast BDP-a Srbije 3,4 odsto u četvrtom kvartalu

Žarko je kadet pete godine Vojne akademije, smer vojno vazduhoplovstvo, skoro će biti jedan od retkih koji će moći da vam opiše kakav je osećaj parati nebo i zvuk ovim avionom.

Da bi neko upravljao borbenim avionima, za početak mora da voli matematiku. Naime, prijemni za vojnu akademiju sastoji se od matematike i provere fizičke spremnosti.

Oni koji uspešno polože prijemni upućuju se na Vojno-medicinski institut gde se podvrgavaju lekarskim pregledima koji traju nedelju dana.

Među onima koji bi da apliciraju vlada fama da ne smeju da imaju ni jednu plombu na zubu. To je naravno preterivanje, ali da se ne lažemo, od kandidata se očekuje dobro zdravlje, jer u izabrane se ulaže vrhunsko znanje i mnogo novca.

Nemačka već decenijama planski regrutuje stranu radnu snagu, ali sada su prvi put dozvolili useljenje i pre nego što nađete posao. Major Nenad Bačević, specijalista vazduhoplovne medicine, kaže da je veoma bitno da kadeti budu zdravi u trenutku pregleda, ali i da lekari moraju da predvide kakvo će njihovo zdravlje biti u narednih 25 godina, koliko traje letačka karijera.

Potpukovnik Dušan Krnetić, specijalista vazduhoplovne medicine objašnjava da se sa pilotima radi kao sa vrhunskim sportistima. "Kao što oni imaju timove da rade za njih tako i naši piloti imaju. Prati ih tim psihologa i lekara specijalista, tokom cele godine, tokom letenja oni su stalno pod kontrolom".

Od danas ELEKTRONSKIM PUTEM uplata poreza na imovinu!

Od danas ELEKTRONSKIM PUTEM uplata poreza na imovinu!

U zdravom telu, borbeni duh

Posle detaljnih zdravstvenih pregleda slede testovi i razgovori sa psiholozima. Oni koji žele da upravljaju nebeskim zverima, ne moraju da budu samo fizički zdravi.

Njihova psiha mora da bude drugačija od većine ostalih. Zato se budući kadeti testiraju, grupno, individualno, rešavaju testove opšte i specifične inteligencije, kao i testove crta ličnosti.

Upravo ovi testovi mnoge obeshrabre. Niko ne voli da ispadne glup ni pred sobom ni u društvu. Ali zapravo to je još jedna velika zabluda onih koji se plaše da probaju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd