Skip to main content
Traktor

BOLJI SMO OD SVIH: Prvi put u modernoj istoriji, SRBIJA je zabeležila najveći rast izvoza u SVETU!

Foto: Profimedia
Neverovatan skok, najveći u modernoj srpskoj istoriji, 10,5% ostvaren je u prvih pet meseci ove godine!

U odnosu na isti period prošle godine, izvoz je porastao za nestvarnih 511 miliona evra, govore podaci Svetske trgovinske organizacije i ovaj rast po njihovoj listi znači da je Srbija zabeležila najveći rast izvoza na celoj planeti! 

POSLOVNA PRIČA KOJA ĆE VAM NATERATI SUZE NA OČI: LEGO kompanija i tužna priča o jednom vremenu (FOTO)

Od januara do maja 2016. godine prodali smo u inostranstvo proizvoda u vrednosti od rekordnih 5,4 milijarde evra. Prema statistici STO, Srbija je u tom periodu zabeležila najveći rast izvoza u celom svetu!

Šta je to vetrogenerator?

Najveći doprinos rastu ukupnog izvoza dali su vetrogeneratori koji najčešće služe za napajanje električnom energijom individualnih objekata za stanovanje ili odmor kao i u telekomunikacijama za napajanje raznih repetitora ili stanica mobilne telefonije. Prošle godine izvoz vetrogeneratora vredeo je 0,6 miliona evra, a ove godine je porastao na neverovatnih 73,2 miliona evra!

Takođe skok je zabeležila i prehrambena industrija, pogotovo proizvodnja voća i povrća, što je definitivno jedna od najvažnijih privrednih grana.

vetropark
Foto: Profimedia

Ekonomista Miroslav Zdravković ističe da gotovo sve industrijske proizvode izvozimo u Nemačku i Italiju, a poljoprivredne u Rusiju.

Cigaretama opala tražnja?

- Toliki rast izvoza vetrogeneratora je zabeležen zato što kod nas ima stranih firmi koje se bave proizvodnjom ovih mašina i sve proizvode izvoze na Zapad, uglavnom u Nemačku. S druge strane, poljoprivredni proizvodi su takođe zabeležili rast jer koristimo priliku da više plasiramo proizvode u Rusiju, a to je jedno veliko tržište. Kada je rast izvoza cigareta u pitanju, treba reći da su strane kompanije poslednjih godina odlučile da glavni deo proizvodnje daju u izvoz, s obzirom da je kod nas zbog visokih cena opala tražanja - kaže Zdravković.

Milan Prostran, s druge strane navodi da to što poljoprivredni proizvodi imaju značajan udeo u ovakvom uspehu, govori samo da naša poljoprivreda ima veliki izvozni potencijal.

- Mislim da je u tim prvim mesecima ove godine na rast najviše uticao izvoz voća iz prethodne sezone, jer je rod bio izuzetno dobar. Takođe odličan je bio rod ranog voća, kao što su na primer jagode. Nastavili smo pozitivan trend kada je izvoz u pitanju, i ako se taj trend produži, mogli bi smo do 2020. godine samo na izvozu prehrambenih proizvoda zaraditi blizu 5 milijardi evra. 

Naravno da bi se taj rast desio, moramo još mnogo da investiramo u ovu oblast i da bi dalje insistiramo na izvozu voća, povrća i pšenice navodi Prostran.

Viškovi struje?

Zvučaće neverovatno ali Srbija je povećala i izvoz električne energije. Uzmimo za primer 2015. godinu kada je izvezena struja u vrednosti 26 miliona evra, a ove godine je rast izvoza skočio na čak 66 miliona evra.  Ljubomir Madžar, poznati ekonomista navodi da mi izvozimo struju najviše u zemlje regiona.

OVAKVE STVARI STE BACALI A MOŽDA VREDE MILIONE! Crnogorska tabakera postala je muzejski eksponat!

- Često se dešava da naiđu periodi kada neko u regionu ima manje struje, a neko više. Izvoz električne energije je sezonski uslovljen, ali očigledno da smo u ovom periodu imali viškove za izvoz - navodi Madžar i daodaje da je ukupan rast izvoza od 10,5% odličan i da to predstavlja veoma dobru vest za našu zemlju.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd