fbpx
Skip to main content
devojka sedi pored radijatora

KAKO SE NAJJEFTINIJE GREJATI OVE ZIME? Zima na drva 35.000 RSD, na struju 130.000

Foto: Profimedia
Pojedini energenti poskupeli u odnosu na prošlu godinu.

Domaćinstva će se i ove grejne sezone najpovoljnije grejati uz drva. Cena ovog energenta nije se bitnije promenila, pa za šest meseci treba izdvojiti od 30.000 do 35.000 dinara za prosečan stan ili kuću od 60 kvadrata. Izdaci za druge energente u odnosu na prošlu godinu ipak su varirali. Potrošači koji će se grejati na struju moraće da daju od 2.000 dinara u sezoni više, jer kilovati poskupljuju od oktobra, dok će oni koji troše gas plaćati i do 15 odsto povoljnije nego lane.

Stovarišta na lageru imaju bukvu, hrast, bagrem, koji koštaju oko 4.800 dinara po metru kvadratnom. U unutrašnjosti se prevoz ne naplaćuje dodatno, ali sa većom razdaljinom i to treba uzeti u obzir. Trošak za transport je oko 1.000 dinara.

Grejalica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Cene drva se nisu menjale, pa je to i dalje najjeftinije gorivo za grejanje - kaže Ljubo Mačić, direktor Agencije za energetiku. - Sa druge strane, došlo je do variranja u ceni struje, koja je poskupela, i gasa, koji je dva puta pojeftinio od prošle grejne sezone.

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku. Računica Agencije za prošlu godinu je bila 45.000 dinara za sezonu, ako se TA peći uključuju samo noću i ako se nove i visoko kvalitetne, ali i do 65.000 dinara za stare uređaje i uključivanje tokom dana. Sa poskupljenjem struje od 3,8 odsto, računi će se povećati, ali ne toliko kao prošle godine, kada je električna energija "otišla" za 12 odsto.

Gas će domaćinstva, pak, izaći manje. U odnosu na prošlu sezonu, troškovi će biti manji od 5.000 do 7.000 dinara za šest meseci.

Žena drvoseča
Foto: Profimedia

Ugalj je od avgusta skuplji od deset do 25 odsto za stovarišta, kojima je EPS za toliko podigao cene. To se već sada odražava na poslovanje stovarišta, gde većina građana pazari ovaj energent. Umesto dosadašnjih 7.000 dinara sa prevozom, "kolubara" se prodaje do 7.900 dinara, dok se sušena varijanta nudi i do 13.900 dinara po toni.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste lož-ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Poslednjima će sa poskupljenjem kilovata, račun dodatno otići na gore. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju da izdvoje 149.000 za lož-ulje, 134.000 za propan butan gas, odnosno do 130.000 dinara za električnu energiju.    

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd