fbpx
Skip to main content
Gužva u saobraćaju

NEMA SE, AL MOŽE SE: Trećina vozača u Srbiji kupuje automobile skuplje od 13.000 evra!

Foto: Profimedia
Veliki broj kupaca u Srbiji odlučuje se za kupovinu vozila visoke C klase.

Računajući prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 17.614 vozila. Kako su naši prosečni vozački džepovi među najtanjima u regionu, bilo bi očekivano da se najviše kupuju najjeftinija vozila, ali to nije slučaj! Više od trideset odsto vozača u našoj zemlji odlučuje se za automobile vrednije od 13.000 evra. Ipak, najprodavanije vozilo je iz B segmenta, kragujevački "fijat 500 L", koji je pazarilo 1.139 naših građana.

IDE KO PODMAZAN, AL SAMO DO PRVOG MEHANIČARA: Na ovo MORATE obratiti pažnju kad kupujete novi auto

 U navedenom periodu prodato je svega 293 vozila iz najjeftinijeg A segmenta ("lade", "kija pikanto", "pežo 108"...)! Nije čak najviše prodato ni vozila iz B klase - "fijat 500 L", "dačija sandero", "ford fijesta", "opel korsa", "škoda fabija". Jer sa 4.955 prodatih jedinica ova, po cenama od 8.000 evra pa naviše, relativno pristupačna klasa je druga na rang-listi. Najprodavanija vozila su iz C segmenta gde su između ostalih vozila i "reno megan", "golf", "tojota korola", "alfa đulija", "ford fokus", "audi A3", "mercedes B klase", "škoda oktavija". Ove automobile iz takozvane više srednje klase kupilo je 5.305 naših sugrađana. Iako je početna cena viša od 13.000 evra očigledno je da ova vozila imaju dobru prođu i na našem tržištu.

Automobil
Foto: Profimedia

Veoma je zanimljiv i podatak da i u segmentu koji je inače i u svetu i Evropi najbrže rastući, takozvanoj I klasi (bar prema metodologiji Srpske asocijacije uvoznika novih automobila) u kojoj su terenska vozila, SUV i krosoveri, prodavci beleže sjajne rezultate za naše uslove. Naime, u ovoj klasi je prodato 2.499 vozila. U ovom jatu su "tojota lendkruzer", "tojota RAV4", BMV X od 1 do 6, "audi kju 3, 4, 5", "nisan kaškai", "nisan h-trejl" , "reno kađar", "škoda jeti", "opel moka", "mercedes ML, GLK, GL, G", "hjundai santa fe", "hjudai tuson", "honda CRV, HRV", "kija sportidž" , "kija sorento", svi "džipovi"... Cene ovih vozila su u rasponu od oko 15.000 evra (osnovni modeli pojedinih krosovera) do 80.000-90.000 evra pa i više u zavisnosti od opremljenosti modela!

MA DAJ: Čuveni sajt objavio listu 10 NAJGORIH AUTOMOBILA, na 2. mestu JEDAN SRPSKI (GALERIJA)

Ono što posebno raduje analitičare našeg tržišta automobila je činjenica da je živnula prodaja lakih komercijalnih vozila pa je tako za osam meseci prodato (klasa J) 2.034 automobila namenjena pre svega maloj privredi.

AUDI, BMW I MERCEDES DELIĆE TEHNOLOGIJU: Njihovi automobili će komunicirati, a evo i kako i zašto!

U klasi G, u kojoj su supersportski automobili ("porše 911", "jaguar"...) prodato je, bez podataka o prodaji "mercedesovih" sportskih AMG modela, 48 vozila za prvih osam meseci ove godine.

Gledajući u odnosu na 2014. godinu, rast prodaje vozila u istom periodu je oko 20 odsto.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd