fbpx
Skip to main content
budući malinari

NISU GA ZAVELA SVETLA VELIKOGA GRADA : Vratio se iz prestonice u rodno selo i ne kaje se

Foto: Profimedia/ilustracija
Verovatno niste čuli za Metovnicu, selo koje se nalazi na pola puta između Bora i Zaječara, ali se jedan mladić vratio tamo da se bavi poljoprivredom i dobro mu ide.

Sve veći broj mladih ljudi u Srbiji, zbog nedostatka posla, vraća se poljoprivredi i selu, u nameri da sebi obezbede egzistenciju i pristojan život. Stefan Živković i njegova supruga Milica iz sela Metovnice kod Bora, odlučili su da nastave porodičnu tradiciju i ožive poljoprivrednu proizvodnju. Stefan je završio elektrotehničku školu u Boru, ali nije mogao na pronađe posao u struci. Zato je odlučio da se posveti poljoprivredi.

-Svidelo mi se da ostanem da živim na selu. Bavim se ratarstvom i stočarstvom. Imam 14 grla krupne stoke, desetak svinja i obrađujem oko 25 hektara zemlje. Dnevno predajem oko 100 litara mleka, kaže. 

ovce
Foto: Profimedia/ilustracija

Iako su ekonomski uslovi u poljoprivredi sve lošiji, uz veliki rad i odricanje, može da se živi, poručuje Živković.

- Volim to što radim, ali cene su loše. Za godinu dana cena mleka je pala za 10 dinara. Subvencije se ujedno smanjuju, a naši troškovi rastu, tako da sve više treba da se radi da bih imao istu zaradu kao lane. Najveća podrška u poslu mi je supruga, a često mi pomažu i ostali članovi porodice. U vreme sezonskih radova angažujemo i dodatnu radnu snagu. 

Selo Metovnica, koje se nalazi na pola puta između Bora i Zaječara, ima oko 1.100 stanovnika. Oni se mahom bave poljoprivredom, dok je manji broj poslom vezan za susedne gradove. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd