Skip to main content
Znak L

POLAGANJE VOZAČKOG PO NOVOM: Ako se ne usklade sa zakonom do kraja oktobra, katanac na većinu auto-škola

Foto: Profimedia
Zakon o bezbednosti saobraćaja prepolovio broj radnika auto-škola, što utiče na kvalitet obuke. Broj auto-škola u našoj zemlji opao sa 900 na 448.

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja broj auto-škola u Srbiji se smanjio sa 900 na 448. Od početka godine do sada je katanac stavilo još 46 škola. 

Novi zakon predvideo čak 17 kategorija za vozače, a auto-škole bi morale da imaju najmanje 19 vozila u svom voznom parku, istakao je juče generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Petar Rašeta.

"Tako smo došli u situaciju da auto-škole obučavaju u proseku samo za 3,3 kategorije", objašnjava Rašeta. - To u praksi znači da ko hoće da polaže za neku manje traženu kategoriju, mora da putuje i do 300-400 kilometara do auto-škole koja vrši tu obuku. Obuku za čak dve kategorije - M (motokultivatori) i D1E (mali autobus sa prikolicom) ne nudi nijedna auto-škola u Srbiji. Obuku za vozača traktora nema nijedna škola u više od pola regiona Srbije. 

Gužva u saobraćaju
Foto: Profimedia/ilustracija

Kandidati za vozače su na mukama, baš kao i auto-škole, zbog novog načina polaganja praktičnog dela ispita koji se primenjuje od Nove godine. 

"Samo još Albanija, među evropskim zemljama, insistira da se praktična nastava i polaganje održava isključivo na kompjuterima. Uvođenje tog informacionog sistema je debelo koštalo auto-škole, a ima mnogo nedostataka. Umesto sedam do osam kandidata u radnom danu, ispit polažu do tri kandidata", objašnjava Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda. 

Poseban problem su i poligoni. Ako se oni ne usklade sa zakonom do kraja oktobra ove godine, u Beogradu, gde je zemljište najskuplje i nema dovoljno mesta za poligone, sve auto-škole bi mogle da obustave rad.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd