Skip to main content
Žene razgledaju odeću u butiku

PRVO KUPI, PA SE POSLE POKAJ: Kako rešiti reklamaciju u našim radnjama

Foto: Profimedia
Trgovci u Srbiji nerado kupcima vraćaju novac.

Najveći broj potrošača ove godine žalio se na kvalitet obuće. U organizacijama potrošača kažu da prodavci po tom pitanju izlaze i ne izlaze u susret kupcima, a neki su čak i smislili ozbiljne taktike kako da ne prihvate čak ni opravdane reklamacije, na primer kada se posle samo dve, tri nedelje nošenja obuća odlepi ili rašije.

STIŽU AKCIJE: Oni koji ih do sada nisu podigli i prodali, na računu sada imaju ovoliko novca

Većina reklamcija upravo se i odnosi na oduću lošeg kvaliteta, koja nije upotrebljiva već posle mesec, dva ili čak par dana nošenja. U ovom slučaju trgovci često "prodaju" priču kako su kupci sami krivi za oštećenja zbog nepravilnog rukovanja, a da je odeća bila odgovarajućeg kvaliteta. 

NEGDE SE VOZITE KAO BOG ZA MALE PARE, A NA DRUGOM MESTU JE TO LUKSUZ: Koliko to košta taksi u Srbiji?

S obzirom na to da se ovaj sukob svodi na "reč protiv reči" potrebno je izvršiti nezavisno ispitivanje obuće koje bi pokazalo da li je oštećenje izazvala nepravilna upotreba ili loš kvalitet. Ako se dokaže da je uzrok u lošem kvalitetu, moguće je ponovo se obratiti trgovcu. Ako i to nema efekta, kao krajnja mogućnost ostaje pokretanje sudskog postupka.

kupovina
Foto: Profimedia

-Često nam se dešava da trgovci odbiju reklamaciju kao neosnovanu, zatim nezavisna kuća analizom utvrdi loš kvalitet, ali trgovac i dalje ne prihvata zamenu ili povraćaj novca, jer pretpostavlja da potrošač neće ići dalje, odnosno da neće ulaziti u sudski postupal- kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja potrošača "Efektiva". 

Sudski sporovi se mogu pokretati preko udruženja za zaštitu potrošača koji su finansirani od strane Ministarstva trgovine i koja za tu namenu obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć. 

U ČEMU JE TAJNA: Evo kako da uštedite 10.000 svakog meseca!

-Problem je što većina potrošača ne želi da uđe u sudski postupak zbog relativno male vrednosti robe, a i ne veruju u pozitivan ishod. Bez volje potrošača ne možemo da pokrećemo spor- govori Gavrilović i dodaje - Trgovci čak imaju potpisane ugovore sa firmama koje rade veštačenja i onda rezultat tog veštačenja bude neadekvatno održavanje. Time trgovac dobija alibi da prigovor potrošača odbije, bez obzira na to što sam nalaz veštaka nije obavezujući za trgovca i što on ne mora da postupi po njemu. 

Inače, novi Zakon o zaštiti potrošača propisuje minimalnu garanciju od dve godine. Za svaku promenu koja nastane u periodu od šest meseci od kupovine smatra se da je postojala i u trenutku kupovine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
gradjanin's picture

gradjanin

Meni su pre 3-4 god nove cizme, kupljene u firmi "Gepard" iz Novog Sada, prvi dan pustile vodu. Kad sam reklamirao nisu hteli da mi vrate novac, a u udruzenju potrosaca su mi objasnili da po tadasnjem zakonu ne moraju da mi vrate novac, vec mogu "popraviti" robu i vratiti mi je. Direktor firme me je nazvao i bio bahat, da bi mi rekao da on nece da zbog mene izgubi visemilionski ugovor sa policijom i vojskom za te cizme. Meni su vracene neispravne cizme, po tadasnjem zakonu, a mojii 70€ pojeo "Gepard".

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd