Skip to main content
Foto: Profimedia/ Ilustracija

SRBI VOLE I BANKE I SLAMARICE: Građani Srbije u šteku imaju više para od državne kase

Foto: Profimedia
Gledano kroz brojke, građani Srbije su za više od 3 milijarde bogatije od svoje države.

Građani Srbije u šteku imaju skoro 13 milijardi evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, u bankama stanovništvo čuva 8,88 milijardi evra, a prema procenama ekonomista , kod kuće u slamaricama imaju još između tri i po i četiri milijarde evra. Gledano na osnovu toga , građani su bogatiji od svoje države, jer devizne rezerve Srbije iznose 9,6 milijardi evra. Od toga 8 milijardi evra je u trezorima centralne banke, a 1,6 milijardi je u vlasništvu poslovnih banki.

Neto devizne rezerve  na kraju jula iznosile su osam milijardi evra i bile su veće za 352 miliona evra u odnosu na  mesec jun. Povećanje  deviznih rezervi posebno  je značajno jer je i dalje prisutan trend turbulencija na međunarodnim finansijskim tržištima. 

ZBOGOM LETO 2016: Od OVOG dana nam sledi NAGLI PAD temperature i KIŠNA JESEN!

I pored dugogodišnjih udara krize, građani Srbije više štede nego što se zadužuju. U poslednjih 11 godina u banke su  položili više od 8,8 milijardi evra, a uzeli oko šest milijardi evra kredita. Ovaj trend je vrlo sličan onome koji postoji u zemljama Evropske unije i nekim državama u regionu, samo što su, očekivano,  brojke u zapadnim državama mnogo veće u odnosu na nas.

lažna novčanica od 500 evra
Foto: Profimedia

Ne treba zaboraviti da svake godine u zemlju uđe oko 3,2 milijarde evra doznaka iz inostranstva koje se ili stave u banke ili u “slamarice”. Naravno, dobar deo toga se i potroši. 

LJUDI U PANICI SKAKALI SA TERASA: Preko 100 Makedonaca završilo u Hitnoj pomoći! (FOTO)

OIko 40 odsto građana Srbije mesečno štedi između 2.000 i 6.000 dinara, pri čemu bi im 10 odsto veći mesečni prihodi bili motiv za štednju, ali 37 odsto građana i dalje radije drži novac kod kuće ili u sefu nego u banci. Štediše u Srbiji prosečno mesečno izdvajaju 4.227 dinara za depozite u bankama, pri čemu njih 37 odsto izdvaja od 2.000 do 6.000 dinara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd