fbpx
Skip to main content
Beograd

STRUJA SKUPLJA OD SUTRA: Evo za koliko će nam biti veći naredni račun

Foto: Profimedia
Ovo je prva promena cene još od avgusta prošle godine.

Struja u Srbiji od sutra će biti skuplja za 3,8 odsto. Prosečna cena za sva domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, biće 6,6 dinara po kilovatu, a to će račune za prosečnu potrošnju povećati stotinak dinara.

EPS: Ugalj za građane nije poskupeo!

U odnosu na dosadašnje račune, novi, koji će na kućne adrese stići u novembru, za prosečnu potrošnju struje od 500 kilovata, isti broj skupljih i jeftinijih kilovata i uz obračunat porez, akcizu i naknadu za obnovljive izvore energije će, umesto oko 3.500 dinara, biti oko 3.700. Na taj iznos treba dodati i taksu za javni servis od 150 dinara.

Struja
Foto: Profimedia

Razlika u ceni kilovata nije velika i iznosi od svega nekoliko para, pa do oko 0,50 dinara. Umesto dosadašnje cene kilovata od 5,62 dinara u zelenoj zoni i skupljoj tarifi, odnosno 1,40 u jeftinijoj tarifi, bez obračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, nova cena kilovata je 5,84 dinara i 1,45. U plavoj zoni kilovat sada košta 8,76 i 2,19 dinara umesto 8,44 i 2,11, dok je cena kilovata u najskupljoj, crvenoj zoni, 17,52 i 4,38 dinara, umesto 16,88 i 4,22.

NASTAVAK SARADNJE EPS-a i MUP-a: Uhapšeno devet osoba, RB „Kolubara“ oštećena za 13 miliona dinara

Računi neće biti mnogo viši uz uobičajenu potrošnju, pa bi se mogli zadržati na sadašnjem novou ukoliko se malo više pazi na to koliko se struje troši i kada. Naime, ukoliko se koristi samo dve sijalice manje nego sada, moguće je da se račun ne promeni, ali i suprotno. Tako će uz potrošnju od recimo 400 kilovata i isti broj jeftinih i skupih kilovata, račun biti oko 3.000 dinara (bez uračunate takse za javni servis), ali se, uz promenu odnosa kilovata – 250 skupih i 150 jeftinih – račun penje iznad 3.200 dinara.

EPS: Poštujemo mere štednje i dosledno primenjujemo reformske mere

Promena cene struje koja će uslediti sutra prva je od avgusta prošle godine. Tada je poskupela 12 odsto, ali je, praktično, cena kilovata tada povećana nešto malo više nego sada – 4,5 odsto, jer je u avgustu prošle godine veći deo poskupljenja – 7,5 odsto – zapravo bila akciza, namet koji je tada uveden a pre toga se na električnu energiju nije obračunavao.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
md's picture

md

svaka cast premijeru

1 | 0
napreDNO's picture

napreDNO

svaka cast vlastima sta god su obecali slagali su doslednost nema sta

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd