fbpx
Skip to main content
Nasilje

VULIN: Država će pomoći žrtvama nasilja da pronađu posao

Foto: Profimedia/ilustracija
Od 1. januara poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima dobijaće subvencije, a priprema se i lista nedozvoljenih poslova za decu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od 1. januara poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima dobijati subvencije i dodao da se priprema lista nedozvoljenih poslova za decu. On je takođe istakao da bi finansijska pomoć poslodavcima mogla podstaći žrtve da prijave nasilje.

- Problem dečijeg rada u Srbiji ne odvija se u skrivenim halama kao u svetu, već pred našim očima i na ulici. Deca se najviše ekspolatišu u poljoprivredi, građevinarstvu i u sektoru usluga, rekao je Vulin. 

Dodatni problem po njegovom mišljenju je i u tome što deca na selu nisu svesna da su žrtve, iako rade poslove koji ne odgovaraju njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima i takav rad doživljavaju kao jedinu strategiju za preživljavanje, jer su tako živeli i njihovi roditelji. 

- Na ulici okrećemo glavu kad vidimo decu, najčešće romske nacionalnosti, jer prihvatamo brutalnu zabludu da je takav rad normalan za njihovu boju kože, rekao je Vulin.

Romi u Francuskoj
Foto: Profimedia/ilustracija

On je objasnio da su socijalne službe 2014. godine registrovale 24 dece, kao "decu ulice", prošle godine 90, a ove već 60.

- Uspeli smo da ove godine 12 dece vratimo u porodice. Osnovano je 115 timova koji će raditi na problemu zloupotrebe dečijeg rada. Deci i porodici će se objasniti koja su njihova prava i kako se zloupotrebljavaju i ekspolatišu, rekao je Vulin.

Prvi korak u u borbi protiv siromaštva biće napravljen ako ne okrećemo glavu kad vidimo decu na ulici, ako smo solidarni da to prijavimo i ako osećamo moralnu obavezu da se borimo protiv dečijeg rada, smatra ministar Vulin. 

Na okruglom stolu o unapređenju propisa za zaštitu dece od zloupotrebe dečijeg rada je takođe istaknuto da je samo tokom ove godine država izdvojila 400 miliona dinara za smanjenje siromaštva i predupređenje dečijeg rada. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd