Skip to main content
 • Read more aleksandar-vucic Info

  NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNS stabilna sa 54 odsto!

 • Read more Donald Tramp Svet

  Dokazi u korist Trampa: "Ovo je njegov NAJBOLJI DAN od kad je predsednik!"

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  OGLASIO SE FEJSA: Evo zašto iskusnog veziste NEMA u Portugaliji (FOTO)

 • Read more Banka Društvo

  GUŽVE NA ŠALTERIMA ZBOG ZAMENE PASOŠA: Podnesite zahtev na vreme

 • Read more Raketni napad Vesti

  Kijev ostaje bez LANSIRNIH VOZILA: Rusija raskida ugovor sa Ukrajinom

 • Read more Tereza Mej Svet

  Tereza Mej PRISTALA NA ULTIMATUM: Podnosi ostavku nakon glasanja?

 • Read more Zoran Đinđić Info

  Ovo je ČUVENI INTERVJU Đinđića iz 1999. godine! Više NEMA DILEME da li je POZIVAO NA BOMBARDOVANJE!

Knez Mihajlova

ŽELITE POSAO U DRŽAVNOJ USTANOVI? Ministarstvo odobrilo zapošljavanje 234 radnika

Foto: Srbija Danas
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je odobreno zapošljavanje 234 zdravstvena radnika, a da će do kraja godine još najmanje toliko njih dobiti posao u zdravstvenim ustanovama.

- Od 234 zdravstvena radnika, 129 su lekari. Odobrenje je stiglo, sada sledi konkurs -  rekao je Lončar i dodao da će sa novim konkursom broj zaposlenih u zdravstvu u poslednje dve godine dostići cifru od 3.000 zdravstvenih radnika, da je od toga 1.300 lekara, a da je odobreno 4.000 specijalizacija.

On je pojasnio da će se voditi računa da posao dobiju lekari koji su studije medicine završile sa visokom prosečnom ocenom, onima koji su dugo volontirali, koji su se istakli, koji su se žrtvovali da rade bez i jednog dinara. 

Srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaju najviše anesteziolozi, radiolozi, pedijatri, neurolzi, a Ministarstvo zdravlja odobravanjem specijalizacija pokušava da premosti jaz koji je nastao zbog zabrane specijalizacija u jednom periodu. 

Fond za lečenje dece
Foto: Srbija Danas

Lončar pojašnjava da postoje normativi koliko može da se odobri specijalizacija, ali da će MMF i Svetska banka imati razumevanje, jer u ovom momentu postoji veliki broj specijalista koji imaju više od 55 godina i koji su pred penzijom.

- Specijalizacija traje pet godina, oni imaju obavezu još pet godina da rade u ustanovi da ne mogu da odu -  pojašnjava on.

Lekari u operacionoj sali
Foto: Profimedia/ilustracija

Koliko srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaje zdravstvenih radnika, ministar zdravlja nije mogao da precizira, ali kaže se taj broj kontroliše na svakih 15 dana.

- U celoj Evropi i svetu odlaze ljudi gde im se ponude bolji uslovi. Mi ne možemo da se oslonimo da radimo presek jednom godišnje, to radimo na 15 dana -  pojašnjava Lončar i dodaje da se odlazak specijalista , bilo u inostranstvo ili u penziju, mora spremno dočekati sa dovoljnim brojem specijalista.

- Specijalistu možete da dobijete minimum za pet godina. Onima kojima smo dali specijalizaciju pre dve godina, njima minimum treba još tri godine da budu specijalistI -  zaključio je ministar.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd