Skip to main content
Japanci

KO RADI NE BOJI SE GLADI, ALI ZATO TREBA SMRTI! Na stotine Japanaca umre zbog preteranog rada

Foto: Profimedia/ilustracija
Svakom petom japanskom radniku preti smrt od previše posla.

Jednoj petini radnika u Japanu preti smrt od previše rada, pokazala je najnovija vladina studija na temu ozloglašene naporne radne kulture u toj zemlji.

Svake godine se u Japanu beleži na stotine smrtnih slučajeva povezanih sa preteranim radom, a ljudi umiru od moždanih i srčanih udara, kao i samoubistava.

Pored smrtnih slučajeva, radnike ugrožavaju i ozbiljni zdravstveni problemi, a taj trend je podstakao japansku javnost da od vlade zahteva da se pozabavi tim problemom.

Japan
Foto: Profimedia

Najnovija studija je deo prve "Bele knjige" japanske vlade na temu "karošija", odnosno smrti izazvane preteranim radom, koju je kabinet premijera Šinzo Abea usvojio u petak.

Iako se popularni imidž japanskih radnika, koji rade po čitav dan pre nego što naveče uhvate poslednji voz za povratak kući, polako menja, mnogi i dalje provode daleko više sati na poslu od svojih kolega iz drugih modernih privreda.

Studija je pokazala da je 22,7 odsto japanskih kompanija navelo da neki njihovi zaposleni mesečno zabeleže i više od 80 prekovremenih sati rada, što je zvanični prag iznad kojeg opasnost od smrti izazvane prekomernim radom postaje značajna.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd