fbpx
Skip to main content
MTS

3 NAJVAŽNIJA PITANJA I ODGOVORA O NOVOJ FISKALIZACIJI

Foto: Promo
U  Srbiji je nedavno usvojen novi model fiskalizacije koji će značajno uticati na digitalnu transformaciju poslovanja cele privrede. Tranzicioni period za postepeni prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra 2021. godine i trajaće do 30. aprila 2022. godine.

Kao i svaka do sada, i ova promena otvorila je niz pitanja, a ovo su odgovori na 3 najvažnija:

1. Koje novine donosi novi model fiskalizacije?

Najveća promena u odnosu na dosadašnje funkcionisanje fiskalnih kasa je stalna povezanost svih fiskalnih uređaja sa Poreskom upravom uz mogućnost izdavanja fiskalnih računa na potpuno proveren i bezbedan način. I dok dosadašnje fiskalne kase upisuju podatke o svakom izdatom računu u svoju zaštićenu memoriju i jednom dnevno, najčešće na kraju radnog vremena, sumarne podatke prosleđuju na server Poreske uprave koristeći poseban GSM modul, novi model fiskalizacije nalaže da u se momentu prometa (na malo) svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi dostave podaci o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Takođe, klasičan fiskalni račun na termalnom papiru koji brzo bledi biće modernizovan tako što će korisnik ili kupac dobiti fiskalni račun sa QR kodom koji može da iščita (skenira) i da ga na taj način ima i u digitalnoj formi. Ovo je omogućeno korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja putem kojeg će se fiskalni računi izdavati sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj pored kase, može biti i računar, tablet, mobilni telefon, a pomenuti QR kod na svakom računu daje mogućnost da kupci, odnosno korisnici usluga, provere validnost računa jednostavnim skeniranjem koda.

2. Zašto se fiskalizacija sprovodi?

Zakon o fiskalnim kasama iz 2005. godine zasniva se na tehnologijama i sistemu koji je danas u velikoj meri zastareo. Tehnologija je napredovala i donela mnogo novih mogućnosti. 

Rad na novim uređajima smanjiće troškove poreskih obveznika, ukinuće nepotrebno administriranje i samim tim stvoriti bolji poslovni ambijent za konkurentniju i efikasniju privredu.

3. Kako da se pripremite za novu fiskalizaciju?
U želji da doprinese rastu i razvoju digitalnog poslovanja u Srbiji mts je ponudio kompletno rešenje za unapređenje tehnološkog i poslovnog procesa uz rad na modernijim, android fiskalnim uređajima. Kupovinom uređaja biće obezbeđena instalacija na lokaciji, obuka za korišćenje, održavanje opreme, servis na celoj teritoriji Srbije, zamena i tehnička podrška 24/7. Kompanija u svojoj ponudi ima uređaje naprednih funkcionalnosti, koji sadrže štampač i SIM karticu sa 10 GB interneta za prenos podataka i, kod određenih uređaja, pružaju mogućnost aktivacije modula za prihvatanje platnih kartica. Kupovinu je moguće izvršiti i na rate, a svi uređaji nalaze se pod garancijom u trajanju od 24 meseca.

Trenutno je važeća promocija za sve korisnike - eFiskal tarifa do 30. aprila 2022. iznosi 1 dinar mesečno.

Dodatno smo za sve obveznike fiskalizacije spremili promociju - 300 kasa Saturn 1000 za 300 korisnika za 1 dinar. Promocija podrazumeva da svaki deseti korisnik koji potpiše ugovor za kasu eFiskal Saturn 1000 ima mogućnost da istu kupi po ceni od 1 dinar. Jedan korisnik ima mogućnost kupovine samo jedne kase po promotivnoj ceni bez obzira na broj prijavljenih kasa.

Sve dodatne informacije možete dobiti na mts prodajnim mestima, pozivanjem broja 0800 123 123 ili na sajtu mts.rs .

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd