fbpx
Skip to main content
kompjuter

80 EVRA MESEČNO NA 120 RATA? Dogovora frilensera i Vlade još nema, šta će biti sa retroaktivnim plaćanjem poreza?

Foto: Profimedia/ilustracija
Predstavnici Udruženja radnika su najavili nove akcije za naredni period

Na poslednjem sastanku predstavnika države i frilensera, koji je održan u petak, 5. februara, nije postignut dogovor dve strane oko naplate poreza na prihod fizičkih lica iz inostranstva u proteklih pet godina.

PRETRPANI PROŠLOGODIŠNJIM MODELIMA: Prodaja u tržnim centrima drastično opala zbog kovida, sada nas čekaju sniženja?

PRETRPANI PROŠLOGODIŠNJIM MODELIMA: Prodaja u tržnim centrima drastično opala zbog kovida, sada nas čekaju sniženja?

DEMOKRATSKO UTOČIŠTE ZA KRIMINALCE: Najveća poreska oaza u Evropi ponovo u centru pažnje

DEMOKRATSKO UTOČIŠTE ZA KRIMINALCE: Najveća poreska oaza u Evropi ponovo u centru pažnje

VELIKA POMOĆ ZA SRPSKA SELA: 500 miliona dinara izdvojeno za posebne grupe građana

VELIKA POMOĆ ZA SRPSKA SELA: 500 miliona dinara izdvojeno za posebne grupe građana

Naime, premijerka i ministar finansija ponudili su radnicima na internetu rešenje u vidu otpisa kamate, povećanja normiranih troškova na 43 odsto, čime bi bila smanjena osnovica za oporezivanje, i reprograma duga na 10 godina, odnosno 120 mesečnih rata.

Njihova ocena je da je ponuda Vlade Srbije "više nego fer".

Predstavnici Udruženja radnika na internetu nisu prihvatili ovaj predlog, navodeći da je reč o "minornom umanjenju duga", uz podsećanje da njihov zahtev ostaje potpun otpis dugova koji obuhvataju porez na prihod, ali i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje koje frilenseri nikako nisu mogli da koriste.

Oni su najavili nove akcije za naredni period, ali se čini da od petka vlada zatišje i da se tek očekuju sledeći koraci.

Kontrole od oktobra

Podsetimo, Poreska uprava objavila je sredinom oktobra 2020. godine da je počela kontrolu prihoda fizičkih lica iz inostranstva, navodeći da je evidentiran veći broj nepravilnosti, odnosno neprijavljivanja poreskih obaveza.

S druge strane, frilenseri tvrde da u proteklom periodu nisu ni dobijali poreska rešenja i da su im poreznici više puta odgovarali da nemaju razloga za brigu. Dodaju i da ih zakon nije prepoznavao kao kategoriju zaposlenih, kao i da nisu mogli da koriste doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje koji su im uračunati u dug.

Trenutno stanje je sledeće: Poreska uprava je obustavila slanje rešenja dok traju pregovori, tako da frilenserima trenutno miruju sva dugovanja i ne ide im zatezna kamata. Obe strane najavile su da će pozvati zainteresovane da se izjasne o ponuđenom predlogu, a rezultati tog izjašnjavanja trebalo bi da pokažu koji će biti sledeći korak i da li će uopšte biti nastavka razgovora.

Takođe, država je najavila izmene Zakona o porezu na dohodak građana do maja ove godine, kojima bi bili uvaženi predlozi iz ponude frilenserima.

Ako bi bio usvojen predlog Vlade Srbije, poresko opterećenje frilensera porezima bilo bi 31,8 odsto od ukupnog priliva. Dakle, formula je sledeća: osnovicu za porez predstavlja priliv umanjen za 43 odsto, koliko iznose normirani troškovi.

Porez na prihod iznosi 20 procenata osnovice, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) su 25,5 odsto, a doprinosi za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto osnovice (s tim što ovaj deo ne plaćaju lica koja su bila osigurana po drugom osnovu, zaposleni u drugim firmama, preduzetnici).

U praksi, to znači da bi osoba koja je u proteklih 5 godina prosečno svakog meseca zarađivala 500 evra danas imala poreski dug od oko 9.500 evra. Tu sumu bi mogla da otplaćuje narednih 10 godina, kroz 120 mesečnih rata od 80 evra.

Bez poreskih rešenja do donošenja novog zakona

Frilense
Frilens
Foto: Profimedia/ilustracija

Ministar finansija ocenio je da je predlog Vlade Srbije "više nego fer i korektan", uz napomenu da se ne odnosi na one koji su izdavanjem luksuznih vila ili kockanjem na internetu zaradili ogroman novac, za koje navodi da u svakom slučaju moraju da plate sve ono što duguju svojoj državi.

On je rekao i da je Vlada Srbije spremna da se zaustavi izdavanje svih rešenja za sve one koji nisu svoje poreske obaveze izmirili u proteklom periodu do donošenja novog zakona. To znači da bi bilo zaustavljeno izdavanje rešenja i svi postupci koji su trenutno u toku sve do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana, što je planirano već tokom aprila.

- Mi ćemo svakom građaninu Srbije dostaviti predlog, sa svima koji imaju problem ćemo razgovarati. Nadam se da će najveći broj, ako ne i svi frilenseri, prihvatiti ovaj poziv, ovu pruženu ruku i ovu mogućnost koju daje Vlada - rekao je.

S druge strane, frilenseri ističu da je za njih predlog Vlade Srbije "apsolutno neprihvatljiv". Navode da oni nisu krivi zbog neažurnosti Poreske uprave i napominju da su ovi dugovi praktično nenaplativi, odnosno da ljudi nemaju odakle da izmiruju retroaktivno obaveze i da plaćaju nove obaveze koje će dospevati u međuvremenu. Zato najavljuju nove akcije.

Takođe, Udruženje radnika na internetu sastalo se ovih dana i sa Zaštitnikom građana koji je od Poreske uprave tražio podatke o oporezivanju frilensera, nakon čega će dati svoje mišljenje ili preporuku. Poznato je da preporuke Zaštitnika nisu obavezujuće, ali da u 90 odsto slučajeva institucije prihvataju tu preporuku.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd