fbpx
Skip to main content
Novac - dinari

PARICE KUCAJU NA VRATA, PITANJE JE HOĆETE LI IH SADA: Ako niste prodali svoje akcije, danas možete, evo i kako

Foto: Profimedia
Danas, inače, posedujemo akcije tri kompanije - po pet akcija NIS i jednu akciju Aerodroma

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, već sada, ovog trenutka možete da krenete po svoj novac u "Poštu". I nije u pitanju stotinak dinara i manje, koliko nam kompanije čije akcije posedujemo, isplaćuju u ovo vreme, već je reč o tačno 4.760 dinara!

RASTE BITKOIN! Vrednost od jutros 47.000 dolara, rast i do 18 odsto

RASTE BITKOIN! Vrednost od jutros 47.000 dolara, rast i do 18 odsto

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA RUDARSTVA I ENERGETIKE: Hoće li poskupeti STRUJA, GORIVO I GAS u Srbiji?

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA RUDARSTVA I ENERGETIKE: Hoće li poskupeti STRUJA, GORIVO I GAS u Srbiji?

ODE CENA DO NEBA! UGALJ POSKUPEO 106 ODSTO: Posle gasa, udarac na još jedan grejni energent

ODE CENA DO NEBA! UGALJ POSKUPEO 106 ODSTO: Posle gasa, udarac na još jedan grejni energent

Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države. I sve to nam je leglo na namenske račune u "Pošti", neretko i na račune u drugoj banci, ukoliko su građani i imali takav zahtev.

Ukupno je bilo 24 isplate - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova je najavljena za 31. avgust kada ćemo od NIS - za pet akcija dobiti oko 26 dinara.

I ono što je još možda važnije, ukoliko danas ili neki drugi dan podignete svojih 4.760 dinara, vama ostaju akcije i mogućnost da i narednih godina dobijate novac od dividende. Praktično, podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u budućnosti.

Kako podići novac?

Novac od dividende, najplastičnije objašnjeno, jednostavnije je podići nego platiti račun. Sve što je potrebno jeste da na šalteru u "Pošti i tražite da podignete novac od dividende po osnovu besplatnih akcija. Jedini dokument koji treba da imate jeste lična karta.

Danas, inače, posedujemo akcije tri kompanije - po pet akcija NIS i jednu akciju Aerodroma. Posedujemo i akcije Telekoma, ali njima ne možemo trgovati na berzi, što znači da ih ne možemo prodati, kao što je slučaj sa prethodno dve pomenute kompanije.

novac
Foto: Profimedia

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.080 dinara.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice gubite pravo i na dividendu i na akcije.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd