fbpx
Skip to main content
guzva u saobraćaju

Ako idete kolima kod suseda, OVO MORATE ZNATI: U ovoj zemlji godišnje se ukrade 2.000 AUTOMOBILA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Turisti koji idu na letovanje, u šoping ili su samo na proputovanju kroz susednu Bugarsku trebalo bi da znaju da se u ovoj zemlji godišnje ukrade oko 2.000 automobila, od kojih njih oko 300 sa namerom da se prisvoji, a ostali četvorotočkaši protivpravno "promene" vlasnika samo na kratko, radi korišćenja.

Slučaj bračnog para iz Niša, kojima je pre mesec dana na parkingu ispred prodavnice "Džambo"  u Sofiji ukraden automobil, svega tri minuta od kada su se parkirali, najbolje svedoči o tome da se i naši građani mogu naći na meti lopova. Na sreću, po podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, iako nema precizne statistike, to se ne dešava preterano učestalo.

- Ambasada Republike Srbije u Sofiji ne raspolaže preciznim podacima o tome koliko građana Srbije na godišnjem nivou prijavi krađe automobila u Bugarskoj. Tokom godine ambasadi za pomoć zbog krađe automobila ili delova vozila obrati nekoliko građana. MUP Bugarske objavljuje podatke o krađi automobila na mesečnom i godišnjem nivou, ali bez specificiranja koliki udeo u krađi čine vozila domaćih, a koliko vozila stranih državljana. Prema zvaničnim podacima MUP-a Republike Bugarske, u toku 2017. i 2018. godine, registrovan je manji broj protivpravnih oduzimanja i krađa vozila u odnosu na prethodne godine, navode u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U 2017.godini u Bugarskoj je protivpravno oduzeto 2.043 vozila a 313 ih je ukradeno dok je prošle godine protivpravno oduzeto 1.751 vozilo, a ukradeno njih 311.

U Srbiji pokrenuta platforma koja štedi novac i vreme

U Srbiji pokrenuta platforma koja štedi novac i vreme

Ako krećete na more, a ne ispoštujete ove uslove - OPROSTITE SE OD NOVCA

Ako krećete na more, a ne ispoštujete ove uslove - OPROSTITE SE OD NOVCA

Španci će do 2040. godine imati NAJDUŽI očekivani ŽIVOTNI VEK: Ovo je njihova "FORMULA ZA VEČAN ŽIVOT", ali i jedna BRIGA

Španci će do 2040. godine imati NAJDUŽI očekivani ŽIVOTNI VEK: Ovo je njihova "FORMULA ZA VEČAN ŽIVOT", ali i jedna BRIGA

- Bugarski Krivični zakonik razlikuje dva krivična dela u vezi sa krađom vozila (na osnovu subjektivnog elementa, iako obe radnje objektivno predstavljaju krađu vozila). Prvo je protivpravno oduzimanje vozila, čije je bitno obeležje namera da se vozilo koristi, što se mnogo lakše dokazuje. Zaprećena kazna za ovo delo iznosi od 1 do 8 godina zatvora. Drugo je krađa vozila, čije je bitno obeležje namera da se vozilo prisvoji, što se mnogo teže dokazuje. Prošle godine zakonodavac u Bugarskoj je pooštrio kaznu za ovo krivično delo – predviđena kazna zatvora iznosi od 1 do 10 godina, umesto dotadašnje kazne bez zakonskog minimuma - do 8 godina zatvora, objašnjavaju u MSP Srbije.

Parking
Najčešće su krađe na parkinzima šoping centara
Foto: Profimedia/ilustracija

Najviše se krade u velikim gradovima

Prema poslednjim dostupnim podacima MUP-a Republike Bugarske, iz aprila 2018. godine, najviše se kradu vozila u velikim gradovima. U Sofiji je ukradeno više od polovine ukupnog broja vozila a potom sledeVarna, Burgas, Plovdiv, kao i u najposećeniji letnji i zimski turistički centri.

- Najviše je ukradenih "mercedesa", zatim vozila Volkswagen grupe (Audi, Volkswagen, Porše, Škoda) i BMW. Prema nekim procenama, od prodaje ukradenih polovnih delova, godišnje se zaradi oko pola miliona evra, navode u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Preporuka je da se ostavljaju na parkinzima koji se nadgledaju, a posebno onim opremljenim video nadzorom, kao i da se obavezno zaključavaju. Prema saznanjima Ambasade, osiguranje u Bugarskoj ne pokriva naknadu štete u slučaju krađe vozila, ako je do iste došlo tako što je vozilo bilo otključano, a kontakt ključ se nalazio u kontakt bravi.

Korisni saveti: Šta raditi ako vam UKRADU KARTICU ili je izgubite na odmoru?

Korisni saveti: Šta raditi ako vam UKRADU KARTICU ili je izgubite na odmoru?

MORATE ZNATI PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT: Najbolji način za plaćanje u inostranstvu, a uz to i kako da UŠTEDITE

MORATE ZNATI PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT: Najbolji način za plaćanje u inostranstvu, a uz to i kako da UŠTEDITE

LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Japan i Singapur u vrhu, Avganistan na začelju. Evo gde se nalazi Srbija

LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Japan i Singapur u vrhu, Avganistan na začelju. Evo gde se nalazi Srbija

- U pogledu ličnog prtljaga, ne ostavljati torbe sa ličnim ispravama i novcem u vozilima (ni u prtljažniku, ni na sedištu vozila), odnosno uvek ih nositi sobom i držati pod nadzorom. Važno je da građani znaju da ne raspolažu sve policijske stanice ovlašćenim prevodiocem za srpski jezik, tako da u tim slučajevima nadležni organi prihvataju da lice koje prijavljuje krađu angažuje bugarskog državljanina koji govori srpski. Takođe, ako pokradeni građanin vlada engleskim jezikom, može od policije tražiti da angažuje prevodioca za engleski, objašnjavaju u MSP.

Krađe turista na parkinzima

Naši građani, mogu se naći i na meti lopova u Bugarskoj, ali o kojem se broju radi na godišnjem nivou nema precizne evidencije jer se ambasadi javljaju uglavnom samo kada im sa stvarima nestanu i pasoši.

- Još uvek se dešavaju krađe turista na parkinzima - ispred velikih trgovinskih centara, naročito onih na putu od Sofije do granice sa Srbijom, na pumpama, odmorištima i slično.. U najvećem broju slučajeva, naši građani se Ambasadi obraćaju samo ako su im ukradene putne isprave, radi dobijanja putnog lista, koji služi isključivo za povratak u Srbiju, kažu u MSP.

Da li ste zadovoljni kvalitetom vode u Savskom jezeru?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
29 Beograd