fbpx
Skip to main content
dojenje

Ako planirate dete, ovu sumu morate da izdvojite: Evo koliko zapravo koštaju proizvodi za bebe

Foto: Profimedia
U sve troškove oko bebe, potrebno je dodati i potrepštine koje se kupuju neposredno pred porođaj i nose u porodilište

U jeku je državna i medijska rasprava o "beloj kugi", podsticanju rađanja dece, novim finansijskim merama države, povećanju novčanog dela koje roditelji dobijaju za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Ali, koliko je zapravo potrebno novca u prvim bebinim danima?

U sve troškove oko bebe, potrebno je dodati i potrepštine koje se kupuju neposredno pred porođaj i nose u porodilište. U torbi koja se pakuje i nosi u bolnicu obavezne su stvari za mamu ali i za prve dane života bebe, a za to je potrebno izdvojiti od  1.000 do 4.000 dinara

Odmah nakon izlaska iz porodilišta za novorođenče je potrebno kupiti pelene, vlažne maramice, sapun ili kupku, vitamine, kapi, kreme, fiziološki rastvor, sterilne gazice, povidon jod, a u zavisnosti od marke proizvoda, ali i finansijske mogućnosti roditelja sve ovo košta od 3.000 pa do 5.000 dinara

Račun će svakako biti nešto veći ukoliko saberemo sve potrepštine na mesečnom nivo. Iako se pojednine "sitnice" se ne kupuju tako često, druge poput pelena se kupuju više puta mesečno.

Beba
Beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršenih  šest meseci starosti deteta.

Nimalo zanemariv trošak novopečenih roditelja je i ishrana bebe. Ukoliko mama ima dovoljno svog mleka "troškovnik" je znatno niži, ali ukoliko majčinog mleka nema dovoljno, na ceo spisak potrebno je dodati i adaptiranu mlečnu formulu za novorođenčad.

Cene su veoma šarolike i zavise od proizvođača i veličine pakovanja, kreću se u rasponu od 500 pa sve do 1.600 dinara. Jedna kutija je obično dovoljna za nedelju dana, što znači da je na mesečnom nivo za četiri kutije adaptiranog mleka potrebno izdvojiti od 2.000 pa sve do 6.400 dinara.

ruka bebe i roditelja
Foto: Profimedia

Pre uvođenja novih podsticajnih mera, svaka majka je prilikom rođenja drugog deteta od države dobijala mesečno po 5.000 dinara do navršene druge godine života deteta.

Kako je najavljeno, taj iznos je sada dvostruko veći, pa će se za sve bebe rođene u 2018. godini, majkama uplaćivati 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine. 

Na kraju, kada se sve "stavi na papir" za prve bebine dane i sve "sitnice"  potrebno je izdvojiti od 5.500 do 13.500 dinara, a ukoliko na to doda i adaptirano mleko "troškovnik" će biti znatno veći. Ipak, u najvećem broju slučajeva, uvećani novčani iznos koji je država najavila biće dovoljan da pokrije skoro sve mesečne troškove jedne bebe u prvim mesecima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd