Skip to main content
Priština

Alarmantni podaci: Nivo sive ekonomije na Kosovu čak 31,7 odsto

Foto: Profimedia
Veliki jaz kada je u pitanju nivo razvijenosti infrastrukture

Nivo sive ekonomije na Kosovu i Metohiji iznosi 31,7 procenata, što donosi mnogo problema i jedan je od ključnih rizika za ekonomski rast na KiM, izjavio je danas Fatmir Gaši, zamenik ministra finansija u tzv. kosovskoj Vladi. 

Gaši je na regionalnom Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima rekao da je "prioritet svih prioriteta smanjenje sive ekonomije i borba protiv ove pojave, koja donosi mnogo problema" na KiM. 

- To je jedan od ključnih rizika za ekonomski rast. Smatra se da je nivo sive ekonomije na Kosovu 31,7 odsto, a u narednom periodu planiramo da ga spustimo na 26 odsto, jer to je nešto s čime bismo mogli da se izborimo - rekao je Gaši.

Priština
Foto: Profimedia

Imajući u vidu da ekonomska fiskalna predvidivost predstavlja ključ za razvoj ekonomija, Gaši kaže da će tzv. vlasti u Prištini nastaviti sa konsolidacijom finansija i navodi da je usvojen zakon koji nalaže da plate u javnom sektoru ne mogu rasti više od ekonomskog rasta na Kosovu. 

Kosovo ima veliki jaz kada je u pitanju nivo razvijenosti infrastrukture, ocenio je Gasi na panelu "Fiskalna konsolidacija i privredni rast" , a ističe, s druge strane, da projekcije za 2019. godinu govore da će ekonomski rast KiM iznositi 5,6 odsto, a za 2018. planiran je da iznosi 4,6 odsto. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd