fbpx
Skip to main content
Dolar, Koronavirus

AMERIČKA EKONOMIJA NA KOLENIMA Kriza izazvana koronavirusom gurnula dolar u provaliju, crno im se piše

Foto: Profimedia/ilustracija
Investitori se klade da će američka valuta nastaviti da slabi

Dolar potonuo danas još dublje prema evru, pošto je ojačao apeti investitora za rizičnijim valutama nakon odluke Predstavničkog doma o povećanju novčane pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara.

HUMANOST NA DELU: Pomoć ove kompanije stigla je do svakog grada na Balkanu

HUMANOST NA DELU: Pomoć ove kompanije stigla je do svakog grada na Balkanu

EVROPA DOBIJA NOVU NOVČANICU OD 20 EVRA, STIŽE I U SRBIJU: Oglasili se iz NBS i objasnili šta će se dešavati sa starim

EVROPA DOBIJA NOVU NOVČANICU OD 20 EVRA, STIŽE I U SRBIJU: Oglasili se iz NBS i objasnili šta će se dešavati sa starim

„Dunav“ beleži rast osiguranja poljoprivredne proizvodnje

„Dunav“ beleži rast osiguranja poljoprivredne proizvodnje

Dolar je pao za 0,35 posto prema korpi rivalskih valuta na 89,92 poena, što je neznatno iznad dvoipogodišnjeg najnižeg nivoa od 89,72 boda, zabeleženog 17. decembra.

Investitori se klade da će američka valuta nastaviti da slabi, jer očekuju da Federalne rezerve u budućem periodu drže kamatne stope blizu nule i da će se američka privreda mučiti sa oporavkom od blokada povezanih sa širenjem pandemije kovid-19. Od početka ove godine, dolar je pao za više od 6,0 procenata.

Prema kanadskom dolaru, američka valuta je skliznula za 0,4 odsto, na 1,2977 kanadskih dolara.

Evro je je porastao prema američkom dolaru za 0,4 procenta, na 1,22265 dolara, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja dostigao nivo od čak 1,2274 dolara, najviši od aprila 2018.

Jedinstvena valuta evrozone podršku crpi i iz sporazuma o trgovini između Britanije i Evropske unije posle Bregzita koji je postignut prošle nedelje, i mada on nije sveobuhvatan, njime se izbegao štetan ishod "razvoda" bez dogovora.

Britanska funta je porasla danas za 0,28 odsto, na 1,3696 dolara, nakon dvodnevnog pada. Ovog meseca je zabeležila čak nivo od 1,3625 dolara, najviši od maja 2018, ali su investitori, nakon postizanja trgovinskog dogovora o Bregzitu, pohrlili da realizuju zaradu od ulaganja u britansku valutu.

Bitkoin je pao za 1,17 posto, na 26.720 dolara, nakon skoka proteklog vikenda na rekordnih 28.378 dolara.

Treća najveća svetska kriptovaluta, XRP, izgibila je više od petine vrednosti spustivši se na najniži nivo od jula, posle saopštenja glavne američke berze virtuelnog novca, Koinbejz (Coinbase), da će obustaviti trgovanje XRP-om.

Ovaj potez je usledio nakon što su američki regulatori optužili Ripl, blokčejn kompaniju povezanu sa XRP-om, za nuđenje na podaju neregistrovanih hartija od vrednosti u iznosu od 1,3 milijarde dolara. Ripl je negirao te optužbe.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd