Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Antić

Antić: Rad KZK ne mogu da komentarišem, ali moram da naglasim da EPS Distribucija ne može da vrši zloupotrebu položaja na tržištu

Srbija Danas / Jelena Obradović
Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, povodom toga što je Komisija za zaštitu konkurencije kaznila EPS distribuciju zbog tzv. zloupotrebe dominantnosti na tržištu, kaže da ne može da komentariše rad nezavisnih tela, ali da smatra da distributer ne može da zloupotrebi položaj

- Ja kao ministar vlade, nisam u prilici i nije pristojno ni u domenu mojih ovlašćenja da komentarišem rad nezavisnih tela kao što je KZK. Ali čisto moramo da poređamo stvari. Prvo, ne utiču na konkurenciju distributivna preduzeća, već snabdevači. Distributivni sistem je takav, da on treba da omogući da električna energija stigne do svih kupaca, a prodaju te električne energije vrše snabdevači koji plaćaju tu uslugu distributeru. Konkurencija se obezbeđuje preko snabdevača. Zašto mi u ovom trenutku nemamo konkurenciju? Nemamo je zašto što je cena električne energije najniža u evropi i ispod je tržišne cene električne energije. Tako da je to jedino što je za građane važno, a to što različiti organi i svi mi zajedno volimo da se pravimo pametni to je druga priča – kaže Antić.

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić
Srbija Danas / Jelena Obradović

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara.

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Komisiji za zaštitu konkurencije postavili smo, između ostalih, i pitanje zbog čega su na ovaj način priznali Kosovo i Metohiju na šta smo dobili sledeći odgovor.

- Posebno napominjemo da definicija relevantnog geografskog tržišta nije povezana sa pitanjem statusa AP KiM, niti teritorijalnim uređenjem Republike Srbije. Ona zavisi od niza okolnosti, mahom ekonomskih, te se često dešava da definisano relevantno tržište bude šire ili uže od teritorije Republike Srbije (kao npr. teritorija Grada Beograda, Zapadna Srbija, aerodromski par Beograd-Rim i drugo) - naveli su iz KZK.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd