fbpx
Skip to main content
beograd

Ovi stanovi u Beogradu su na odličnim lokacijama, ali se prodaju ISPOD CENE, a razlog je POTRESAN

Foto: Srbija Danas
U Beogradu se prodaje 159 stanova, a ima ih i u Novom Sadu, Nišu i Subotici

Broj oglasa za prodaju nekretnina pod hipotekom sve je veći. Novine svakodnevno oglašavaju prodaju stanova i kuća koje su banke oduzele, a na jednom sajtu trenutno se prodaje čak 996 takvih nekretnina.

Rastu CENE NEKRETNINA u Beogradu: Poskupela i stara gradnja!

U NBS-u kažu da je samo u slučaju kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije aktivirano 213 hipoteka, dok podacima o ukupnom broju oduzetih stanova ne raspolažu.

Banke kriju podatke o aktiviranim hipotekama, ali gotovo sve naglašavaju da je taj procenat mali. Ipak, poznavaci tržišta nekretninama kažu da je od 2010. godine, kada su građani zbog ekonomske krize sve teže otplaćivali stambene kredite, pod doboš otišlo najmanje nekoliko hiljada stanova!

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac takođe ističe da je tačne podatke o aktiviranim hipotekama nemoguće dobiti.

Za kvadrat manje od 1.000 evra: Svi hrle da kupe nekretnine nadomak Beograda, a evo i zašto!

- Banke ne žele da otkriju koliko su hipoteka aktivirale, jer je loše za njihovu reputaciju, a postoji i socijalni momenat - to što je neka porodica izbačena iz stana. Ipak, banke u Srbiji ovoj meri pribegavaju tek kada iscrpe sve ostale mogućnosti da se sa klijentom dogovore o izmirenju obaveza. Tako da je mnogo veći broj hipoteka koje su pred aktiviranjem, nego aktiviranih - smatra Uzelac.

Kako su naveli sa portala "Doboš", oni trenutno imaju 567 oglasa za prodaju stanova 219 poslovnih nekretnina, 57 stambeno-poslovnih, a 153 oglasa je za prodaju zemljišta. Najveći broj nekretnina se nalazi u Beogradu (159), zatim u Novom Sadu (60), Nišu (49) i u Subotici (33).

- Broj nepokretnosti stalno raste. Od početka godine broj oglasa se povećao za tri do pet odsto mesečno. To povećanje ne mora nužno da znači da je više stanova u ovoj godini otišlo pod doboš, niti da je ekonomska situacija u Srbiji nužno lošija. Često je to posledica i same činjenice da su to krediti još od pre, na primer pet godina, a da je prodaja nekretnina tek sada došla na red zbog sporijeg rada sudova, ili zbog toga što su se banke tek sad rešile da pokrenu prodaju - objašnjavaju sa ovog portala.

narodna banka srbije
Foto: Srbija Danas

Oni naglašavaju da je većina oglasa na portalu upravo posledica ranijih problematičnih kredita.

- Iz našeg iskustva, banke se prodaji založene nepokretnosti okreću tek kao poslednjoj i nužnoj meri, a u međuvremenu pokušavaju da sa dužnikom postgnu dogovor.

Prema njihovim rečima na portalu je i dalje najveći broj nepokretnosti koje su bile sredstvo obezbeđenja za kredite privredi, a manje onih koje su obezbeđivali stambene kredite građanima.

TODORIĆEVA IMOVINA IDE NA DOBOŠ? Banka može da mu ZAPLENI sve nekretnine!

U Vojvođanskoj banci navode da je procenat nenaplativih kredita manji od procenta koji se navodi kao tržišni prosek (oko 13 odsto).

- Imamo lojalne i dugogodišnje klijente koji odgovorno i blagovremeno ispunjavaju svoje kreditne obaveze. Naravno, postoje situacije kada to sve nije u skladu sa dogovorenim rokovima i iznosima. Tada zajedno sa klijentima pokušavamo da nađemo rešenje - kažu u ovoj banci.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd