fbpx
Skip to main content
Dinari

BDP u 2019. bio 5.417 milijardi dinara: Za 6,8 odsto veći nego u 2018. godini

Foto: Profimedia
Bruto domaći proizvod (BDP) u 2019. godini iznosio je u tekućim cenama 5.417,7 milijardi dinara.

U odnosu na 2018. godinu bio je nominalno veći za 6,8 procenata a realno za 4,2 posto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

SKOČILE CENE KIRIJA! Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

SKOČILE CENE KIRIJA! Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

Posmatrano po delatnostima najznačajnije učešće u formiranju prošlogodišnjeg BDP-a imali su sektor prerađivačke industrije (13,7 procenata), sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila ( 11,4%), sektor poslovanja nekretninama, (6,9%), a slede sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ( 6,0%) i sektor građevinarstva (5,7%).

Prema agregatima upotrebe BDP-a, učešće izdataka za individualnu potrošnju sektora domaćinstava iznosilo je 67,1 procenata, za individualnu potrošnju sektora države izdaci su bili 9,3%, a za kolektivnu potrošnju sektora države 7,3 procenta.

Bruto investicije u osnovna sredstva bile su 22,5 procenta, izvoza dobara i usluga 51 procenat, a uvoza dobara i usluga 61 posto.

Sektorski posmatrano po delatnostima u 2019. godini u građevinarstva ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) od 33,7 procenta, slede sektor informisanja i komunikacija sa 8,3%, pa državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja 7,5 procenata, sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila 6,2 posto i usluga smeštaja i ishrane šest procenata.

Realni pad BDV-a zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (1,6 procenata), i sektoru zdravstvene i socijalne zaštite - 1,4posto.

Gledano sa rashodne strane realni rast zabeležen je kod svih agregata, kod bruto investicija u osnovna sredstva je to 17,2 procenta, uvoz dobara i usluga 10,7 posto, izvoz dobara i usluga 7,7 procenta, izdaci za individualnu potrošnju sektora domaćinstava 3,5 posto, izdaci za individualnu potrošnju sektora države 2,6 posto i izdaci za kolektivnu potrošnju sektora države 1,3%.

RZS navodi da objavljuje prethodne rezultate godišnjeg obračuna BDP-a za 2019. godinu, kao i konačne podatke za 2018. godinu, u skladu sa novim programom publikovanja podataka o BDP-u.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd