fbpx
Skip to main content
stan

BEOGRAD VIŠE NE DRŽI PRVO MESTO PO PRODAJI STANOVA! Novi grad zaseo na tron, upravo obara sve rekorde

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da se tržište nekretnina ne smiruje

Kada je u februaru ove godine objavljeno da Beograd više ne drži prvo mesto po prodaji stanova, malo ko je mogao verovati da ga je s trona svrgnuo Kragujevac. Novi podaci govore da je prestonica još dalje odmakla od prvog mesta, i da je Niš sada ubedljivo na vrhu kada se govori po rastu obima prodaje, ali i po rastu cene kvadrata.

RAJFAJZEN BANKA KUPILA KREDI AGRIKOL BANKU: Potpisan ugovor o akviziciji

RAJFAJZEN BANKA KUPILA KREDI AGRIKOL BANKU: Potpisan ugovor o akviziciji

Nastavlja se program "Moja prva plata" Vlada Srbije izdala važno saopštenje za građane

Nastavlja se program "Moja prva plata" Vlada Srbije izdala važno saopštenje za građane

KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI NA KORONU U EVROPI: Ako putujete, ovo je spisak koji morate imati sa sobom!

KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI NA KORONU U EVROPI: Ako putujete, ovo je spisak koji morate imati sa sobom!

Najnoviji izveštaj RGZ praktično pokazuje da je najveći rast broja kupoprodajnih ugovora upravo bio u ovom gradu koji ima oko 400.000 stanovnika. Kako se navodi, u drugom kvartalu ove godine u Nišu je prodato tačno 104,6 odsto više stanova nego u prvom kvartalu. U Beogradu i Kragujevcu rast je istovremeno iznosio 90 odsto, a u Novom Sadu 81 procenat.

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, i Kragujevac i Niš prikazivali su pravi "bum" u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Za neke je to bio neočekivan, za druge pak očekivan trend, a argumenti "za" bili su sledеći: I Kragujevac i NIš u poslednjih nekoliko godina postali su gradovi sa sve više fabrika, samim tim i gradovi sa više stabilnih primanja, boljom infrastrukturom...

- A, kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite za platom. Isto tako kad imate posao, prijavu i zaradu drugačije vas gledaju u banci kada treba da vam daju kredit. A, danas su stambeni krediti povoljnji nego ikad, kamate idu i ispod tri odsto godišnje - kaže N. J. koji ozbiljno razmišlja o kupovini stana u Nišu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da se tržište nekretnina ne smiruje, kao i da ne treba sporiti njegovu i više nego aktivnost po pojedinim gradovima u Srbiji.

- Enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda. Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje, a slično je i u Nišu. Tu je naravno i infrastruktura što sve zajedno stvara bolje uslove za život - kaže Goran.

Samo za poslednjih pola godine kvadrat je u pojedinim delovima Niša poskupeo za više od 40 odsto, što je rekord u Srbiji. U Bulevaru Nemanjića su cene oborile sve rekorde. Neverovatnih 41,14 odsto rast vrednosti nekretnina, znači da se u januaru kvadrat plaćao 924 evra, dok je krajem drugog kvarala on vredeo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata rasla za 22,91 odsto i tamo se kvadrat u junu popeo na 949 evra.

Na Paliluli u Nišu je cena kvadrata rasla za 17,3 odsto, a u Panteleju, koji je zabeležio u ovom gradu najmanju stopu rasta u prethodnih 6 meseci, vrednost je rasla za čak 12,3 odsto.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd